Hypotheekrenteaftrek aanvragen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Huiseigenaren met een hypotheek op de eigen woning kunnen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Je mag de hypotheekrente dan aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. In dit artikel lees je hoe je de hypotheekrenteaftrek kunt aanvragen en onder welke voorwaarden je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Besparen op je hypotheek? Vergelijk het grootste aanbod hypotheken online en kijk of het loont om over te stappen!
Hypotheekrente vergelijken >>

Hypotheekrenteaftrek aanvragen

Je kunt de hypotheekrenteaftrek aanvragen bij de jaarlijkse belastingaangifte. De hypotheekrenteaftrek wordt dan achteraf verrekend met de inkomstenbelasting. In januari van elk jaar stuurt de hypotheekverstrekker je een overzicht met de betaalde hypotheekrente, zodat je precies weet hoeveel je bij de Belastingdienst moet aangeven.

Hypotheekrente aftrek aanvragen – Voorlopige teruggave

Het belastingvoordeel van hypotheekrenteaftrek ontvang je dus pas een jaar nadat je de hypotheekrente betaald hebt. Vind je dit echter te lang duren en wil je de hypotheekrenteaftrek eerder ontvangen? Dan kun je bij de Belastingdienst een voorlopige teruggave aanvragen. Hierdoor kun je elke maand 1/12e deel van de jaarlijkse hypotheekrenteaftrek ontvangen. Klik hier om een verzoek of een wijziging voor een voorlopige aanslag in te dienen.

Voorwaarden aanvragen hypotheekrenteaftrek

Niet alle huiseigenaren komen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst stelt namelijk enkele voorwaarden:

  • Je hebt maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.
  • De woning waarop de hypotheekrenteaftrek van toepassing is, is het hoofdverblijf van de huiseigenaar. Tweede woningen komen dus niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
  • De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor het deel van de hypotheek dat onder de eigenwoningschuld valt.
  • Gebruik je de overwaarde van een vorige woning niet bij de aankoop van je nieuwe woning? Dan geldt de hypotheekrente over het bedrag ter grootte van de overwaarde niet.
  • Hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten, moeten een lineaire of annuïteitenhypotheek zijn. De hypotheek moet binnen 30 jaar afgelost worden. Dit geldt ook voor het deel van je hypotheek dat je na deze datum hebt verhoogd.
Betaal niet onnodig te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>