Aflossingsvrije hypotheek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tijdens de looptijd niets aflost op je hypotheekschuld. Je maandlasten bestaan alleen uit hypotheekrente, waardoor de lasten lager liggen dan bij andere hypotheekvormen. In dit artikel lees je alle kenmerken, regels en voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek.

Een huis kopen? Ga voor de hypotheek die bij jou past! Vergelijk eenvoudig de voorwaarden en rentes. Actuele hypotheekrente >>

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd dus alleen hypotheekrente. Je bouwt geen kapitaal op om je hypotheek af te lossen, waardoor je dezelfde hypotheekschuld houdt. Deze kun je aan het einde van de looptijd bijvoorbeeld aflossen met spaargeld of met de opbrengst uit de verkoop van je huis.

Tip! Wil je de (kans op een) restschuld verkleinen? Los dan tijdens de looptijd af. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je jaarlijks 10 procent van je hypotheek boetevrij aflossen. Bijkomend voordeel hiervan is dat de maandlasten afnemen, omdat je over een lager bedrag hypotheekrente betaalt.

Aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk?

Je kunt nu nogsteeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Belangrijk daarnij om te weten is dat aflossingsvrije hypotheken die op of na 1 januari 2013 zijn afgesloten echter niet in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 mogen hypotheekeigenaren namelijk alleen nog maar de rente aftrekken wanneer ze hun hypotheekschuld lineair of annuïtair aflossen. Voor aflossingsvrije hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten, verandert er niets.

Tip! Wil je je bestaande aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Dan behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek, op voorwaarde dat je de hypotheek voor 2013 hebt afgesloten. 

Let op: Voor het verhogen van een bestaande aflossingsvrije hypotheek kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek wanneer dit verhoogde deel annuïtair of lineair wordt afgelost.

Voorwaarden aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek is het niet mogelijk om je totale woningwaarde te financieren. Tot 1 augustus 2011 bedroeg de maximale aflossingsvrije hypotheek 75 procent van de executiewaarde van de woning. Sinds augustus 2011 mag je echter nog maar 50 procent van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren. Hoeveel de marktwaarde van de woning precies is, bepaalt de hypotheekverstrekker via een taxateur. Het overige gedeelte van de hypotheek kun je financieren met een vorm waarmee je wel aflost.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Mocht je tijdens de looptijd komen te overlijden, dan blijven je nabestaanden niet met een restschuld zitten. Deze verzekering zorgt er echter wel voor dat de kosten van je hypotheek hoger liggen. Afhankelijk van de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning ben je in sommige gevallen zelfs verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit verschilt echter per hypotheekverstrekker.

Aflossingsvrije hypotheek - Voordelen

  • Lage maandlasten tijdens looptijd omdat je alleen rente betaalt.
  • Constante maandlasten bij vaste hypotheekrente.
  • Eenvoudig te combineren met andere hypotheekvormen.
  • Maximaal benutten van hypotheekrenteaftrek.


Aflossingsvrije hypotheek - Nadelen

  • Geen vermogensopbouw, waardoor de kans op restschuld toeneemt.
  • Voor hypotheken die op of na 1 januari 2013 zijn afgesloten: geen hypotheekrenteaftrek.
  • Maximale aflossingsvrij hypotheek is slechts maximaal 50 procent van de marktwaarde van de woning.
  • Overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht.
Betaal niet te veel voor je hypotheek!
Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>