Annuïteitenhypotheek uitleg

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet je bij een hypotheek, die in 2013 of later is afgesloten, direct beginnen met aflossen. Dit houdt in dat je een lineaire of annuïteitenhypotheek moet afsluiten. Door deze maatregel van het kabinet heeft de annuïteitenhypotheek flink aan populariteit gewonnen. Maar wat is een annuïteitenhypotheek eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Je leest alles over uitleg annuïteitenhypotheek in onderstaand artikel. 

Een nieuw huis kopen?
Kies dan de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden! Vergelijk snel en eenvoudig online.
Hypotheekrente vergelijken >>

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Het woord ‘annuïteit’ staat voor ‘vast bedrag’. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je dus elke maand een vast bedrag. Je bruto maandlasten blijven tijdens de looptijd hetzelfde. Het vaste bedrag bestaat voor een deel uit hypotheekrente en voor een deel uit aflossing.

De opbouw van het vaste bedrag wijzigt echter tijdens de looptijd. In het begin bestaat het grootste gedeelte uit rente en los je relatief weinig af. Naarmate de looptijd vordert, neemt het aflossingsbedrag toe en betaal je een lager bedrag aan rente. Dat komt doordat je hypotheekverstrekker de rente berekent over de openstaande hypotheekschuld, die na verloop van tijd steeds verder daalt.

Annuïteitenhypotheek uitleg hypotheekrenteaftrek

Omdat je steeds minder rente betaalt, neemt het fiscale voordeel tijdens de looptijd af. In het begin van de looptijd profiteer je namelijk van veel hypotheekrenteaftrek, later kun je steeds minder aftrekken. De netto maandlasten zijn in het begin dus het laagst.

Annuïteitenhypotheek aflossen

Eén van de voordelen van een annuïteitenhypotheek is dat je de volledige hypotheekschuld aan het einde van de looptijd (binnen 30 jaar) hebt afgelost. Aan het begin van de looptijd gaat de aflossing echter nog niet zo snel, omdat je dan vooral rente betaalt. Doorgaans geldt dat, wanneer je niet extra aflost, je op de helft van de looptijd ongeveer één derde van de hypotheekschuld hebt afgelost. De helft van de totale hypotheekschuld is ongeveer op twee derde van de looptijd afgelost. De andere helft los je dus op het laatst in één derde van de looptijd af.

Om de werking van een annuïteitenhypotheek te verduidelijken vind je hieronder een voorbeeld.

Voorbeeld annuïteitenhypotheek

Stel: je hebt een hypotheek van 250.000 euro, met een looptijd van 30 jaar. De hypotheekrente bedraagt 6 procent. Elke maand betaal je dus 0,5 procent rente. Het vaste bedrag dat je maandelijks betaalt bedraagt 1.400 euro.

De verdeling ziet er de eerste maand dan als volgt uit:
Rente: 0,5 procent x 250.000 = 1.250
Aflossing: 1.400 – 1.250 = 150 euro

In de tweede maand is de verdeling:
Rente: 0,5 procent x (250.000 – 150) = 1249,25
Aflossing: 1.400 – 1249,25 = 150,75 euro

Annuïteitenhypotheek uitleg voordelen 

  • Je profiteert van hypotheekrenteaftrek.
  • De hypotheekschuld is aan het einde van de looptijd afgelost.
  • De bruto lasten zijn elke maand gelijk.
  • De hypotheek kent een vaste einddatum.

Uitleg annuïteitenhypotheek nadelen

  • Je nettolasten nemen toe omdat je steeds minder profiteert van hypotheekrenteaftrek.
  • Aan het begin van de looptijd los je nauwelijks af.
  • Je betaalt relatief veel rente, waardoor het een dure hypotheekvorm is.
Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Actuele hypotheekrente >>