Hypotheekrenteaftrek berekenen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Huiseigenaren mogen onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. Hoeveel hypotheekrente je precies mag aftrekken, hangt af van verschillende factoren. Naast de betaalde hypotheekrente en de hoogte van je hypotheek, spelen de WOZ-waarde van de woning en je inkomen een rol. Doordat de hypotheekrenteaftrek van meerdere factoren afhankelijk is, is het moeilijk om de exacte hypotheekrenteaftrek met pen en papier te berekenen. 

Een nieuwe hypotheek?
Vergelijk het grootste aanbod hypotheekverstrekkers en vind de hypotheek die het beste bij je past!
Actuele hypotheekrente >>

Hoeveel hypotheekrenteaftrek - Belastingschijven

Je inkomen is een van de factoren die bepaalt hoeveel hypotheekrenteaftrek je precies hebt. In box 1, de box waarin je inkomen wordt belast, bestaan 2 belastingschijven, die elk staan voor een bepaald inkomen en een belastingtarief dat je over dit deel van je inkomen betaalt.

Hypotheekrenteaftrek berekenen - De voorwaarden

Zoals gezegd stelt de Belastingdienst enkele voorwaarden aan de hypotheekrenteaftrek. Zo moet je onder meer aan onderstaande eisen voldoen:

  • De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor woningen die als hoofdverblijf dienen. De hypotheekrente die je betaalt voor een tweede woning is dus niet aftrekbaar. 
  • Je mag alleen rente aftrekken over het deel van de hypotheek dat onder de eigenwoningschuld valt.
  • De hypotheekrenteaftrek geldt voor maximaal 30 jaar.
  • Nieuwe hypotheken, die na 1 januari 2013 zijn afgesloten, moeten lineair of annuïtair afgelost worden om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Bovendien moet de hypotheek binnen 30 jaar afgelost zijn. Deze regels gelden ook voor het deel van je hypotheek dat je vanaf 2013 verhoogd hebt.
  • Eventuele overwaarde van een vorige woning moet je gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente over het bedrag van de overwaarde niet aftrekken.
Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>