Boete aflossen hypotheek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Als je een hypotheek afsluit, maak je afspraken met de bank over de wijze waarop je de hypotheek aflost en over de periode die je hiervoor hebt. Meestal spreek je af dat je de hypotheek in 30 jaar aflost. De bank rekent op de hypotheekrente inkomsten die je betaalt in deze periode. Los je eerder af, dan loopt de bank dus inkomsten mis. Daarom brengt de bank soms een boete bij vervroegd aflossen van de hypotheek in rekening. Hoe werkt deze boete?

Besparen op je hypotheek!
Vergelijk snel het grootste aanbod hypotheken en ontdek hoeveel je kunt profiteren van een lagere rente! Actuele hypotheekrente >>

Vervroegd aflossen hypotheek - boete

Elke bank bepaalt zelf of deze een boete bij extra aflossen van de hypotheek in rekening brengt en zo ja, hoe hoog deze boete is. De hoogte van de boete hangt af van een aantal factoren:

  • Het bedrag dat je boetevrij extra mag aflossen.
  • De hoogte van de openstaande hypotheekschuld.
  • De resterende rentevaste periode.
  • De hoogte van de hypotheekrente die je betaalt.

Wil je precies weten hoeveel boete je betaalt bij vroegtijdig aflossen van de hypotheek, dan kun je het best even bij de bank informeren. Deze berekent dan precies welk boete bedrag je betaalt.

Tip! Betaal je een hoge boete als je nu extra aflost op de hypotheek? Wacht dan een tijdje met extra aflossen en spaar intussen verder. Aan het einde van je rentevaste periode betaal je geen boete bij aflossen op je hypotheek.

Boete aflossen hypotheek – Vrijstelling

Banken die een boete in rekening brengen, hanteren vaak wel een vrijstelling. Je mag dan 10 tot 20 procent van de openstaande hypotheekschuld extra aflossen zonder boete. Alleen over het bedrag boven deze vrijstelling betaal je een boete.

Hypotheek vervroegd aflossen – Wanneer boetevrij?

Zoals gezegd, niet elke bank legt een boete op. Daarnaast bestaan er situaties waarin je nooit een boete betaalt als je de hypotheek vroegtijdig aflost, namelijk:

  • Bij verkoop van je woning
  • Als je een variabele rente hebt
  • Als je de einddatum van de rentevaste periode bereikt
  • Als de actuele hypotheekrente bij dezelfde bank hoger is dan de hypotheekrente die jij betaalt
Een nieuwe hypotheek afsluiten?Betaal dan niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>