Hypotheek aanvragen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een hypotheek afsluiten is financieel een grote stap. Dit doe je dan ook niet zomaar. Vooral voor de eerste keer een hypotheek aanvragen is spannend. Vaak weet je niet goed waar je op moet letten. Er komt meer bij kijken dan alleen de hypotheekrente vergelijken. Om je hierbij te helpen, leggen we het proces van een hypotheek aanvragen stap voor stap uit. Zo weet je zeker dat je overal aan denkt en uiteindelijk een passende hypotheek vind, met zo laag mogelijke maandlasten.

Stap 1: Oriënteren op hypotheek aanvragen

Als eerst is het slim om je te oriënteren. Zet voor jezelf op een rij wat er financieel mogelijk is, wat je wensen zijn en of er misschien in de toekomst iets verandert. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens of wissel je van baan? Hoeveel komt er elke maand aan geld binnen en wat zijn je vaste lasten? Door deze zaken op een rij te zetten, krijg je een goed beeld van je bestedingsruimte.

Stap 2: Kennismakingsgesprek met hypotheekadviseur

Wanneer je helder hebt wat je situatie is, maak je een eerste afspraak met een hypotheekadviseur. Zij zijn gespecialiseerd in hypotheken en alles wat daarbij komt kijken. Geef de hypotheekadviseur een duidelijk beeld van je financiële situatie. Neem hiervoor altijd een kopie van je loonstrook, paspoort en pensioengegevens mee. Dit zorgt tijdens het kennismakingsgesprek voor goede schatting van je maximale hypotheek en maandlasten.

Tip! Praat altijd met meerdere hypotheekadviseurs. Bij de een heb je namelijk een beter gevoel dan bij de ander. Ook verschillen hypotheekadviseurs qua prijs. Door meer kennismakingsgesprekken te voeren kies je eenvoudig de goedkoopste adviseur.

Stap 3: Het advies rond een hypotheek aanvragen

De juiste hypotheekadviseur gevonden? Dan is het tijd voor een passend hypotheekadvies. Aan de hand van jouw situatie kijkt de adviseur of je voldoende hypotheek krijgt, wat je maandlasten worden per hypotheekvorm (lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek) en of je in aanmerking komt voor NHG. Ook wordt de hypotheekrente, de looptijd en je rentevaste periode bepaald.

Bij deze stap moet je een aantal gegevens en documenten overhandigen:

  • Werkgevers- of intentieverklaring
  • Afschriften spaarrekening
  • Opgave van leningen en/of DUO

Stap 4: Hypotheek aanvragen offerte

Je hypotheekadviseur vraagt vervolgens bij meerdere aanbieders offertes aan. Hierin staan het totale hypotheekbedrag, het rentepercentage, eventuele kosten, de maandbedragen per jaar en de voorwaarden.
Tip! Vergelijk deze verschillende offertes goed met elkaar. Is iets niet duidelijk? Vraag dit dan na aan je hypotheekadviseur. Daarvoor zijn ze er. Het is wel belangrijk dat je precies weet waarvoor je tekent.

Stap 5: Hypotheek afsluiten

De juiste offerte gevonden? Dan ga je deze ondertekenen. Daarna zet de hypotheekadviseur de hypotheekaanvraag in. Ook regelt hij eventuele verzekeringen rond je hypotheek.

Bij deze stap heb je de volgende documenten nodig:

  • Recente bankafschriften
  • Kopie van je paspoort
  • Het taxatierapport
  • Eventuele verbouwingsspecificaties

Stap 6: Na hypotheek aanvragen naar de notaris

Als de financiering van je huis helemaal rond is, krijg je bericht van de notaris. Op dat moment moet je alleen nog de transport- en hypotheekakte tekenen. Daarna is het huis officieel van jou.

Tip! Hoeveel een hypotheek aanvragen kost, verschilt per aanbieder. Ga in ieder geval uit van minimaal € 2.500 aan hypotheekadvies en notariskosten. Dit financier je niet mee in je hypotheek. Wil je dit bedrag niet van je spaargeld betalen? Dan is geld lenen voor deze kosten een goed alternatief.

Welke hypotheek je ook kiest, betaal nooit onnodig te veel! Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele hypotheek overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de hypotheek met de laagste rente die past bij jouw situatie. Hypotheekrente vergelijken