Hypotheek meenemen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Als je gaat verhuizen, kun je je hypotheek meenemen naar een volgend huis. Of dit verstandig is, hangt af van de voorwaarden en rente van de hypotheek. In dit artikel lees je wanneer bij verhuizen je hypotheek meenemen verstandig is en wanneer niet.

Ga je binnenkort verhuizen?  Vergelijk direct de actuele rentestanden en kijk of het slim is om je hypotheek over te sluiten. Hypotheekrente Vergelijken >>

Bestaande hypotheek meenemen

Een bestaande hypotheek meenemen wil eigenlijk zeggen dat je de rente en voorwaarden meeneemt naar een nieuwe hypotheek. Een hypotheek is namelijk altijd op een bepaalde woning gevestigd, met die woning als onderpand. Verhuis je naar een nieuwe woning, dan los je de bestaande hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af bij de bank. Een hypotheek meenemen betekent dus dat je de voorwaarden en rente meeneemt voor de resterende rentevaste periode.

Hypotheek meenemen naar duurder huis

Verhuis je naar een duurdere woning, dan moet je voor het hogere bedrag een nieuwe hypotheek afsluiten. Je kunt dit deel niet meefinancieren met de voorwaarden van de bestaande hypotheek. Sinds de verscherpte regels rondom de hypotheekrenteaftrek in 2013 ingingen, moet dit verhoogde deel een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Het bestaande deel van de hypotheek mag wel de bestaande hypotheekvorm behouden.

Hypotheek meenemen naar volgend huis slim

Een bestaande hypotheek meenemen naar een nieuwe woning is verstandig als:

  • De bestaande hypotheek de goedkoopste hypotheek is, bijvoorbeeld omdat de hypotheekrentes na het afsluiten van de hypotheek flink gestegen zijn
  • De voorwaarden beter zijn dan je bij een nieuwe hypotheek zou krijgen
  • Als de kosten van het afsluiten van een nieuwe hypotheek niet opwegen tegen het voordeel hiervan, zoals de advies- en afsluitkosten en de notariskosten voor het opnieuw inschrijven van de hypotheekakte

Hypotheek meenemen niet voordelig

Maar in andere gevallen kan het voordeliger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten, namelijk:

  • Als een andere bank de beste rente rekent
  • Als je over wilt stappen op een andere hypotheekvorm
  • Als een nieuwe hypotheek betere voorwaarden oplevert

Tip! Of het verstandig is om een bestaande hypotheek mee te nemen bij verhuizing hangt dus voor een groot deel af van de hypotheekrente die je nu betaalt en van de actuele hypotheekrente die banken hanteren. 

Hypotheek meenemen – Advies

Een financieel adviseur of hypotheekadviseur kan naar je persoonlijke situatie kijken en je adviseren of het al dan niet voordelig is om de bestaande hypotheek mee te nemen. Verhuis je naar een duurdere woning, dan betaal je al advies- en afsluitkosten. Je kunt dan direct de volledige hypotheek in het advies meenemen, zodat je zeker weet dat je voor de volledige hypotheek de voordeligste keuze maakt.

Onafhankelijk hypotheekadvies kost meer dan advies bij een bepaalde bank, maar vaak verdient zich dit terug door een betere hypotheek. Een onafhankelijk adviseur neemt namelijk alle hypotheken mee in zijn advies, niet alleen de hypotheken van een bepaalde bank.

Restschuld en hypotheek meenemen

Verkoop je een woning voor een lager bedrag dan de openstaande hypotheekschuld, dan houd je een restschuld over. Deze kun je niet meenemen in een bestaande hypotheek, maar je kunt hem soms wel meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

De mogelijkheden om extra bedragen mee te financieren in een hypotheek worden elk jaar beperkt, totdat de maximale hypotheek in 2018 nog maar 100 procent van de koopprijs bedraagt. Het meenemen van de restschuld in de hypotheek is daardoor steeds moeilijker.

Sommige banken bieden echter de mogelijkheid om de restschuld ook boven dit wettelijke percentage mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Je moet dan wel bij dezelfde hypotheekverstrekker blijven. Biedt je bank deze mogelijkheid niet, probeer dan een betalingsregeling te treffen.

Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Actuele hypotheekrente >>