Hypotheekrente vastzetten

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer je op het punt staat een woning te kopen, is er natuurlijk een vraag die je constant bezig houdt: moet ik de hypotheekrente vastzetten of niet? En voor hoelang moet ik deze dan vastzetten? Rente.nl helpt je op weg.

Een hypotheek afsluiten? Vergelijk direct alle aanbieders online en bespaar tientallen euro's per maand! Actuele hypotheekrente >>

Rente vastzetten of niet?

Als je een stukje zekerheid wil en graag wilt weten waar je de komende tijd aan toe bent, dan kun je beter de hypotheekrente vastzetten. Je betaalt dan wel een iets hogere rente en hoe langer je de rente wilt vastzetten, hoe hoger deze is.

Hypotheek vastzetten - voordelen

  • Het vastzetten van de hypotheekrente geeft je zekerheid. Je weet altijd precies hoeveel je maandelijks kwijt bent, tot aan het eind van de rentevaste periode. 
  • Wanneer jij je hypotheekrente vastzet, zal een eventuele rentestijging geen enkele invloed hebben op je maandlasten. Jouw rente staat immers vast.

Hypotheek vastzetten - nadelen

  • Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente die je betaalt. Langer vastzetten is dus duurder. 
  • Daar waar je een voordeel hebt bij een rentestijging, is bij rentedaling het tegenovergestelde aan de hand. Daalt de rente namelijk in de rentevaste periode, dan profiteer je hier niet van. Jouw maandlasten dalen niet, maar blijven gelijk. 

Hoe lang rente vastzetten?

Voor welke periode je de hypotheekrente vastzet hangt af van een aantal factoren, namelijk: hypotheeksom, renteverwachting en woonhorizon.

  • Heb je een hoge hypotheekschuld ten opzichte van je inkomen? Dan is lang vastzetten verstandiger. Je hebt dan namelijk geen last van schommelingen in de hypotheekrente, wat gevolgen heeft voor je financiële situatie. 
  • Verwacht je dat de rente in de toekomst gaat stijgen? Dan is het ook verstandig om je hypotheekrente lang vast te zetten. Op die manier profiteer je namelijk langer van de relatief lage rente bij het afsluiten. 
  • Als laatste is er nog de woonhorizon. Hoe lang verwacht je in de woning te blijven wonen? Het zou niet slim zijn een hypotheek voor 20 jaar vast te zetten, wanneer je over enkele jaren al verwacht te gaan verhuizen. Je betaalt dan namelijk elke maand iets te veel rente.
Betaal niet te veel voor je hypotheek! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>