Lineaire hypotheek betekenis

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijkse lasten na verloop van tijd dalen. Dat komt omdat de hypotheeklasten van een lineaire hypotheek bestaan uit een vast deel aflossing en een deel rente. Het aflossingsgedeelte blijft de gehele looptijd hetzelfde. De rente die je betaalt, neemt echter elke maand af, omdat de hypotheekschuld ook elke maand daalt. Hierdoor heb je aan het begin van de looptijd dus relatief hoge hypotheeklasten en aan het eind van de looptijd zijn je lasten relatief laag. Verdere uitleg lineaire hypotheek krijg je in onderstaand artikel. 

Een passende hypotheek?
Vergelijk snel het grootste aanbod hypotheken online op rente en voorwaarden.
Actuele hypotheekrente >>

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is dus een hypotheek waarbij je elke maand minder betaalt. Bovendien kent de lineaire hypotheek een vaste einddatum en los je tijdens de looptijd de hypotheekschuld af, zodat je niet met een restschuld blijft zitten. De lineaire hypotheek is samen met de annuïteitenhypotheek de enige hypotheekvorm die nog in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Omdat de rente die je betaalt elk jaar afneemt, wordt ook je fiscale voordeel elk jaar kleiner.

Wanneer is een lineaire lening interessant?

Doorgaans is een lineaire hypotheek vooral interessant voor mensen die snel van hun hypotheekschuld af willen. Doordat de hypotheeklasten in het begin het hoogst zijn, is deze hypotheek vooral geschikt voor mensen die nu een relatief hoog salaris hebben en daar in de toekomst minder zeker van zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mensen die vervroegd met pensioen willen of later parttime willen gaan werken.

Lineaire hypotheek uitleg - Voordelen

  • Je hypotheeklasten worden elke maand lager. Mocht de rente tijdens de looptijd stijgen, dan heb je daar minder last van omdat je steeds minder rente betaalt.
  • Je betaalt de hypotheekschuld af en blijft niet met een restschuld zitten. Je bouwt dus eigenlijk een kapitaal op.
  • De totale rentelasten liggen lager dan bijvoorbeeld bij een annuïteitenhypotheek.
  • Je kunt gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Lineaire hypotheek uitleg - Nadelen

  • Je hypotheeklasten liggen in het begin relatief hoog. Hierdoor kan het voor starters minder aantrekkelijk zijn om een lineaire hypotheek af te sluiten, omdat zij op een punt in hun carrière zijn waarin het inkomen juist relatief laag is.
  • Doordat je elk jaar minder hypotheekrente betaalt, neemt ook het fiscale voordeel jaarlijks af.
  • Omdat de maandlasten in het begin relatief hoog zijn, ligt de maximale hypotheek in veel gevallen een stuk lager dan bij andere hypotheekvormen.
  • Doordat je de hypotheekschuld aflost, is de kans groot dat je met de bijleenregeling te maken krijgt. Dit houdt kort gezegd in dat je bij verkoop van je woning de overwaarde moet gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.
Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Hypotheekrente vergelijken >>