Overbruggingshypotheek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer je een nieuwe woning koopt, nog voordat je je oude woning hebt verkocht, kan er een probleem in de financiering ontstaan. Zeker wanneer je de overwaarde van je oude huis wilt gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. In dat geval kun je een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet, afsluiten. Alles over overbruggingshypotheek lees je in onderstaand artikel. 

Een nieuwe woning te kopen? Vergelijk eenvoudig online het grootste aanbod hypotheekrentes en bespaar direct op je maandlasten!
Actuele hypotheekrente >>

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek die je helpt om een bepaalde periode te overbruggen. Wil je bijvoorbeeld de winst uit de verkoop van je oude woning gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning, maar verkoop je de oude woning later dan dat je de nieuwe woning koopt? Dan is de overwaarde pas beschikbaar op het moment van verkopen.

In dat geval kun je een overbruggingshypotheek afsluiten die het ontstane tekort compenseert. De maximale hoogte van een overbruggingshypotheek is gelijk aan de verwachte verkoopwaarde van de oude woning, verminderd met de hypotheekschuld die hier op rust. Op het moment dat je de oude woning verkocht hebt en de overwaarde vrijkomt, los je de overbruggingshypotheek af.

Overbruggingshypotheek afsluiten

Een overbruggingshypotheek kun je alleen maar afsluiten bij de hypotheekverstrekker waar je ook de hypotheek voor de nieuwe woning wilt afsluiten. De looptijd van een overbruggingshypotheek verschilt per aanbieder, maar bedraagt maximaal 2 jaar. Heb je na deze twee jaar de oude woning nog niet verkocht, dan kun je de overbruggingshypotheek wellicht verlengen. Indien dit niet mogelijk is, of wanneer de opbrengst van de oude woning lager is dan verwacht, blijf je met een restschuld zitten.

Let op: Omdat iedere situatie anders is, zijn er vaak ook grote verschillen tussen overbruggingshypotheken. Het is daarom verstandig om voor jouw persoonlijke situatie contact op te nemen met de verstrekker van je nieuwe hypotheek, zodat je precies weet wat de mogelijkheden zijn.

Kosten overbruggingshypotheek

De kosten van een overbruggingshypotheek bestaan grotendeels uit rente. Je lost namelijk tussentijds niets af. Dat kan ook niet, want je hebt je geld nog in de oude woning zitten. Daarom los je de overbruggingshypotheek in één keer af wanneer je de woning hebt verkocht.

Rente overbruggingshypotheek

De rente van overbruggingshypotheken ligt doorgaans lager dan de rente van andere hypotheken. Bovendien kun je gebruik maken van hypotheekrente aftrek. Hierbij geldt als voorwaarde dat de overbruggingshypotheek is afgesloten voor de hoofdwoning. Tevens betaal je nog enkele bijkomende kosten, zoals notaris- en afsluitkosten.

Betaal niet langer onnodig te veel!Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod hypotheken online voor de beste voorwaarden en laagste rente. Hypotheekrente vergelijken >>