Restschuld hypotheek aflossen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Als de waarde van je woning is gedaald en daardoor minder waar is dan je hypotheek, staat je woning spreekwoordelijk ‘onder water’. Dat levert geen problemen op zolang je in de woning blijft wonen en netjes elke maand je hypotheeklasten betaalt. Maar als je je huis verkoopt, blijft er een restschuld over. Hoe hun je de restschuld van je hypotheek aflossen?

Ga je verhuizen? Je mag altijd boetevrij je hypotheek oversluiten! Vergelijk snel of je kunt besparen. Actuele hypotheekrente >>

Restschuld aflossen - met spaargeld of schenking

De goedkoopste manier om je restschuld af te lossen, is met spaargeld. Spaargeld levert een lagere rente op de dan de rente die je betaalt over de restschuld. Als je het geld dus voorhanden hebt, is dit vaak de beste oplossing. Zorg wel dat je altijd een buffer achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven.

Als je zelf geen of onvoldoende spaargeld hebt, willen je ouders of grootouders misschien bijdragen aan de restschuld. Hoe dit werkt, lees je in het artikel ‘Schenking aankoop woning’. Voor een schenking die je gebruikt voor het aflossen van de restschuld geldt sinds 2012 namelijk dezelfde vrijstelling als voor het aflossen van je hypotheekschuld.  

Hoe restschuld hypotheek aflossen met nieuwe hypotheek?

Ontstaat de restschuld bij een verhuizing, dan kun je vaak de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Dit geldt ook voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Natuurlijk kan dit alleen als de verhoogde hypotheek past bij je financiële situatie. De bank wil immers wel zeker weten dat je zowel de nieuwe hypotheek als de restschuld maandelijks af kunt lossen. Informeer dus altijd even bij je bank naar de mogelijkheden.

Eigenlijk mag je maar tot een bepaald maximum bedrag aan extra zaken meefinancieren in je hypotheek. In 2012 mocht je maximaal 106 procent van de aankoopprijs van de woning in je hypotheek financieren, bijvoorbeeld om ook de overdrachtsbelasting en notariskosten te betalen. Sinds 2013 gaat hier echter jaarlijks een procentpunt vanaf totdat je 2018 maximaal 100 procent van de woningprijs mag financieren in de hypotheek. De bank houdt echter het meefinancieren van de restschuld buiten beschouwing bij dit percentage.

Tip! Omdat het aantal woningverkopen met restschuld flink toenam door de problemen op de woningmarkt, gelden er tijdelijk ruimere regels voor de hypotheekrenteaftrek van de restschuld. Ontstaat de restschuld tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017? Dan heb je recht op 10 jaar hypotheekrenteaftrek over de restschuld.

Restschuld hypotheek aflossen met NHG

Na een flinke tegenslag, bijvoorbeeld langdurige werkloosheid of echtscheiding, moet je misschien je woning gedwongen verkopen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) neemt dan in sommige gevallen de restschuld van je over als je een hypotheek met NHG hebt. Vanwege de crisis beroepen echter steeds meer huiseigenaren zich op deze regeling, waardoor het WEW de voorwaarden heeft aangescherpt. Je komt dus minder snel in aanmerking voor deze regeling.  

Restschuld aflossen hypotheek – Overige manieren

Niet iedereen kan de restschuld van de hypotheek aflossen met bovenstaande opties. Soms zit er niets anders op dan maandelijks aflossing en hypotheekrente betalen. Ook als je de restschuld niet meefinanciert in de hypotheek behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek als deze binnen de tijdelijke periode ontstaat. Dat geldt dus ook als je na de verkoop van je woning kiest voor een huurwoning.

Betaal niet te veel voor je hypotheek!Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>