Toetsrente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een bank beoordeelt altijd of een hypotheek past bij je financiële situatie voordat deze de hypotheek verstrekt. Hierbij neemt de bank een aantal factoren mee, zoals je inkomen, gezinssituatie en openstaande schulden. Maar ook de gewenste hoogte van de hypotheek en de kosten die de hypotheek met zich meebrengt spelen een belangrijke rol. Hierbij gaat de bank soms uit van een toetsrente. Maar wat is dat?

Ook lage hypotheekrente? Vergelijk snel en ontdek waar je het meest bespaart! Actuele hypotheekrente >> 

Toetsrente hypotheek

Een belangrijke kostenpost van de hypotheek is de hypotheekrente die je betaalt. Door ontwikkelingen op de markt stijgt deze soms of hij daalt juist. Sluit je een hypotheek af op het moment dat de hypotheekrente laag ligt, dan profiteer je dus van lagere maandlasten en kun je in theorie een hoger bedrag lenen.

Maar er komt een moment dat de rentevaste periode afloopt en je een nieuwe rentevaste periode aangaat. In de tussentijd kan de hypotheekrente flink gestegen zijn, waardoor je met fors hogere maandlasten te maken krijgt. Om te voorkomen dat je de hypotheek dan niet meer kunt betalen, werken banken met een fictieve rente bij het berekenen van je maximale hypotheek. Deze fictieve rente ligt hoger dan de actuele hypotheekrente. Op deze manier is je maximale hypotheek dus iets lager dan wanneer de bank uitgaat van de actuele, lagere hypotheekrente. Zo bouwt de bank dus de zekerheid in dat je de hypotheek ook kunt betalen als de hypotheekrente stijgt.

Deze fictieve rente is de toetsrente van de hypotheek. Banken werken alleen met deze toetsrente bij hypotheken met een rentevast periode van maximaal 10 jaar. Bij een langere rentevast periode gaat de bank uit van de werkelijke hypotheekrente.

Toetsrente hypotheek – Hoogte

De Autoriteit Financiële Markt (AFM) stelt per kwartaal de toetsrente vast. Dit doet zij door de actuele hypotheekrente voor 10 jaar vast van de zes grootste hypotheekverstrekkers te meten en hiervan een gemiddelde te nemen. Hieruit komt de toetsrente. Maar als deze onder de 5 procent ligt, verhoogt de AFM de toetsrente naar minimaal 5 procent. De overheid heeft namelijk bepaald dat de toetsrente minimaal 5 procent moet bedragen. De toetsrente ligt dus doorgaans tussen de 5 en 6 procent.

Een nieuwe hypotheek?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>