Variabele rente

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Bij het afsluiten van een hypotheek kom je voor veel keuzes te staan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen vaste en variabele rentetarieven hypotheek. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee en wanneer is het verstandig om een vaste en wanneer een variabele rente af te sluiten?

Ga je een huis kopen? Kies een hypotheek die bij jou past! Vergelijk en maak voor jou de slimste keuze. Actuele hypotheekrente >>

Vaste rente

Vaste rente is, zoals de naam al zegt, een rente die voor een langere periode vaststaat. Die periode kan 5 jaar, maar ook 30 jaar zijn. Wanneer je van zekerheid houdt en vooraf wilt weten wat je elke maand kwijt bent aan vaste lasten, dan is een vaste rente waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Het nadeel van een vaste rente is dat deze over het algemeen iets hoger is dan een variabele rente. En hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger deze uitvalt. De kredietverstrekker neemt namelijk een groter risico door voor een langere periode geld aan je uit te lenen, terwijl niet bekent is hoe de rente zich gaat ontwikkelen.

Wat is variabele rente?

Bij een variabele rente varieert de hoogte constant. De rente kan zelfs per maand of kwartaal verschillen. Als dat gebeurt gaan je maandlasten flink schommelen. De ene keer is het gunstig en de andere keer kan het ongunstig uitpakken. Sluit dus alleen een variabele rente af, wanneer je deze schommelende maandlasten ook daadwerkelijk kunt opvangen!

Variabele rente of vaste rente?

Welke optie voor jou het beste is, hangt dus vooral af hoe flexibel je bent. Wil je altijd dezelfde maandlasten, dan kies je voor vast. Hou je van wat meer risico, dan kies je voor variabel. Deze vorm is natuurlijk vooral fijn wanneer de rente tijdelijk laag is. Stijgt de rente vervolgens, dan lopen de maandlasten ineens snel op. Houd er bij het maken van je keuze dan ook altijd rekening mee dat je financiële situatie plots kan veranderen. Zo kun je in inkomen achteruit gaan, of kan er gezinsuitbreiding plaatsvinden. Als dit gebeurt wil je natuurlijk wel nog gewoon aan al je betalingsverplichtingen kunnen voldoen, zonder in de problemen te komen. Daarom is het altijd verstandig van te voren een adviesgesprek aan te gaan met een onafhankelijk hypotheekadviseur.