Wat is hypotheekrenteaftrek?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Als je aan de voorwaarden voldoet, mag je de hypotheekrente die je betaalt aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Dit levert jaarlijks een flink belastingvoordeel op. De meeste mensen weten dat deze regel bestaat, maar toch vragen zij zich af hoe de hypotheekrenteaftrek werkt. Wat zijn de voorwaarden waar huiseigenaren aan moeten voldoen, hoe werkt het belastingvoordeel en wat betekent hypotheekrenteaftrek eigenlijk? Dat lees je in dit artikel.

Besparen op je hypotheek? Vergelijk snel het grootste aanbod hypotheekrentes en vind snel en eenvoudig de beste aanbieder.
Actuele hypotheekrente >>

Wat is hypotheekrenteaftrek - Belastingregels

De hypotheekrente is voor huiseigenaren met een openstaande hypotheek elke maand een grote kostenpost. Je betaalt namelijk niet alleen de aflossing van de hypotheek, maar ook een flink bedrag aan rente. Wie bijvoorbeeld een hypotheek van 300.000 euro heeft tegen 5 procent rente, betaalt in een jaar tijd 15.000 euro aan rente.

Bij de jaarlijkse belastingopgave trekt de Belastingdienst de betaalde hypotheekrente af van het belastbaar inkomen uit werk. Hierdoor betaal je over een lager inkomen belasting. Maar omdat de inkomstenbelasting in de meeste gevallen al ingehouden wordt op het loon voordat dit netto op je betaalrekening staat, heb je de belasting eigenlijk al betaald. Daarom krijg je elk jaar het verschil in belasting terug nadat je de jaarlijkse belastingopgave hebt ingevuld.

Wat is hypotheekrenteaftrek? - Belastingschijven

De hypotheekrenteaftrek kent voor bepaalde inkomens een extra voordeel vanwege de belastingschijven in box 1. Er bestaan vier belastingschijven waarbinnen het inkomen kan vallen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de belastingschijf en hoe hoger het belastingpercentage dat je betaalt. Inkomens die net in een hogere schrijf vallen, kunnen door de hypotheekrenteaftrek toch in een lagere schijf belast worden. Hierdoor betaal je minder belasting.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek? – Voorwaarden

Huiseigenaren moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit zijn de voorwaarden:

  • Iedereen heeft maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Na 30 jaar vervalt dit belastingvoordeel, ook als de hypotheek nog niet is afgelost.
  • De woning waarvan de hypotheekrente wordt opgegeven moet je hoofdverblijf zijn. Vakantiewoningen komen dus niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
  • Alleen het deel van de hypotheek dat onder de eigenwoningschuld valt, is aftrekbaar. Dat wil zeggen dat de hypotheek wordt gebruikt voor de koop of voor het onderhoud van de woning.
  • Verkoop je een woning met overwaarde (de opbrengst is meer dan de openstaande hypotheek) en koop je een nieuwe woning? Dan moet je de overwaarde in deze woning stoppen. Een bedrag ter hoogte van de overwaarde is niet fiscaal aftrekbaar.
  • Een hypotheek die na 1 januari 2013 is afgesloten moet een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dat wil zeggen dat je meteen begint met aflossen en binnen 30 jaar de hypotheek hebt afgelost.
  • Verhoog je een hypotheek? Dan moet het verhoogde deel ook een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.
Een nieuwe hypotheek afsluiten?Betaal niet te veel! Vergelijk eenvoudig alle aanbieders online voor de beste voorwaarden en laagste hypotheekrente. Kies de hypotheek die bij je past. Hypotheekrente vergelijken >>