Rentevaste periode

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer je een hypotheek afsluit is de hypotheekrente van grote invloed op jouw keuze. De rente bepaalt namelijk voor een groot deel je woonlasten voor de komende jaren. Het is dan ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de hypotheek en de rentevorm die je kiest. Let dus niet alleen op de hoogte van de rente, maar ook op voorwaarden zoals de rentevaste periode. Maar hoe kies je nu de meest ideale rentevaste periode voor jouw hypotheek?

Rentevaste periode bepaald? Vergelijk de rente van alle hypotheekverstrekkers en vindt de laagste rente! Actuele hypotheekrente >>

Rentevaste periode

De looptijd van de rentevaste periode is van grote invloed op de hypotheekrente. In het algemeen geldt dat de rente stijgt, naarmate de rentevaste periode langer is. Je kunt dus stellen dat het financieel verstandiger is om voor een zo kort mogelijke rentevaste periode te kiezen. Maar is dat wel zo? Want wat als de rente tussentijds stijgt? Dan betaal je na de rentevaste periode ineens een stuk meer!

Rentevasteperiode – Wat is verstandig?

Het is verstandig voor een korte rentevaste periode te kiezen:

  • Wanneer verwacht wordt dat de rente gelijk blijft of verder zal dalen
  • Wanneer je ten opzichte van je inkomen een relatief laag bedrag leent
  • Wanneer je verwacht in de toekomst meer te gaan verdienen

Een lange rentevaste periode is verstandiger:

  • Wanneer verwacht wordt dat de rente zal stijgen
  • Wanneer je ten opzichte van je inkomen een relatief hoog bedrag leent en je de hypotheek net kunt betalen
  • Wanneer je weet dat je in de toekomst er qua inkomen op achteruit kunt gaan
  • Wanneer je vaste lasten gaan stijgen door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding


De afweging die je maakt tussen een korte of lange rentevaste periode heeft dus vooral te maken met het risico dat je wil lopen. Bij een korte rentevaste periode profiteer je in eerste instantie van een lagere hypotheekrente, maar met het risico dat je naderhand bij rentestijging een stuk meer gaat betalen. Bij een lange rentevaste periode betaal je weliswaar iets meer rente, je weet wel precies waar je aan toe bent en zult niet voor vervelende verrassingen komen te staan.