Leningen samenvoegen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer je meerdere (kleine) leningen bij verschillende kredietverstrekkers hebt lopen, is het samenvoegen van deze leningen vaak voordelig. Je betaalt in de meeste gevallen niet alleen een lagere rente, het is ook een stuk overzichtelijker. Maar is het echt wel zo verstandig om leningen samen te voegen en zo ja, hoe doe je dat dan? Je leest het in dit artikel.

Alle leningen samenvoegen? 
Je bespaart al snel geld door deze samen te voegen in één grotere lening. Vergelijk, vind en sluit af! Geld lenen >>

Leningen samenvoegen

Leningen samenvoegen houdt eigenlijk in dat je een groot, nieuw bedrag leent bij een kredietverstrekker. Met deze lening los je vervolgens de kleinere, oude leningen af. Soms regelt je nieuwe kredietverstrekker de aflossing en hoef je hier zelf niets voor te doen. Door alle leningen samen te voegen heb je uiteindelijk nog maar één lening lopen bij één kredietverstrekker.

Verschillende leningen samenvoegen voordelig?

In veel gevallen is het financieel dus voordelig om meerdere leningen samen te voegen. Dat komt omdat je over een kleine lening vaak een hogere rente betaalt dan over een grote lening. In beide gevallen is het voor de kredietverstrekkers namelijk net zo veel werkt, alleen verdienen ze aan een kleine lening veel minder. Om dit te compenseren, vragen ze voor een kleine lening een hogere rentevergoeding. Ook betaal je voor elke lening waarschijnlijk een ander rentetarief. Het is natuurlijk voordeliger als je over alle leningen dezelfde, laagste rente betaalt. 

Lening samenvoegen - Waar moet ik op letten?

Wil je ook graag besparen op je leningen en sta je op het punt enkele leningen samen te voegen? Er zijn twee zaken waar je goed op moet letten:

  • Omdat je meerdere leningen hebt lopen, beschik je over een notering bij het BKR. Hierdoor kom je minder snel in aanmerking voor een nieuwe lening. Laat bij het aanvragen van de nieuwe lening daarom duidelijk merken dat je de lening wilt gebruiken om de overige schuld af te lossen. Kredietverstrekkers zullen je dan namelijk sneller een lening verstrekken. 
  • Controleer eerst goed of er kosten verbonden zijn aan het aflossen van je huidige lening. Sommige banken brengen namelijk kosten in rekening voor vroegtijdig aflossen van een persoonlijke lening. Zijn de kosten hoger dan de opbrengsten van het samenvoegen? Dan is het financieel gezien niet voordelig om je leningen samen te voegen.

Lening samenvoegen is eerst goed vergelijken!

Als je meerdere leningen hebt en je wilt deze samenvoegen in een grotere lening, is het wel aan te raden vooraf goed te vergelijken. Er zijn namelijk een hele hoop banken en kredietverstrekekrs die leningen aanbieden. Elke lening en elk krediet heeft zijn eigen rente en voorwaarden. Zorg dus dat je weet wie de laagste rente biedt en wie de beste voorwaarden hanteert. Alleen zo weet je zeker dat je optimaal bespaart door alle leningen samen te voegen. 

Leningen samenvoegen en zo flink geld besparen? Vergelijk dan online het grootste aanbod leenaanbieders. Kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden, sluit deze eenvoudig af en bespaar. Goedkoop geld lenen >>