Auto kopen op afbetaling

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een nieuwe auto is voor veel mensen een hele kostenpost. Veel Nederlanders kunnen deze kosten niet in één keer ophoesten en besluiten daarom een auto te kopen met een lening. Je hebt dan verschillende mogelijkheden om de auto te financieren, zoals een lening afsluiten bij een kredietverstrekker, een lening afsluiten via de autodealer of via je werkgever een auto leasen.

Auto kopen op afbetaling?
Vergelijk snel en vind de best passende financiering voor je auto. Sluit deze direct af en bespaar!  Geld lenen >> 

Auto kopen met financiering via kredietverstrekker

De eerste optie is om een persoonlijke lening bij de bank af te sluiten. Dit is een leenvorm waarbij het leenbedrag, de rente, de looptijd en het bedrag dat je maandelijks aflost van tevoren vastliggen. Je weet dus precies hoeveel je voor de lening betaalt en wanneer je de lening helemaal hebt afgelost.

Auto kopen op afbetaling via de dealer

Een eenvoudigere, maar vaak duurdere manier om een auto te financieren, is geld lenen via de dealer. Dit kan op drie manieren:

- Auto in termijnen betalen - Huurkoop

Huurkoop wil zeggen dat de dealer eigenaar blijft van de auto, tot het moment dat je de auto volledig betaald hebt. Kom je in de tussentijd je betalingsafspraken niet na, dan kan de dealer besluiten de auto weer terug te nemen.

- Auto kopen met financiering - Op afbetaling

Kopen op afbetaling is een andere manier om de auto te financieren via de dealer. Hierbij verspreid je de betaling van de auto over meerdere termijnen. Je spreekt met de dealer van tevoren af wanneer de periodieke betalingen plaatsvinden en welk bedrag je per termijn aflost. Bij kopen op afbetaling ben je wel direct eigenaar van de auto.

- Auto kopen en in termijnen betalen 

Tot slot kun je kiezen voor een fifty-fifty deal. De dealer biedt dan de mogelijkheid om de auto in twee termijnen te betalen. De helft van de kosten betaal je direct, de andere helft bijvoorbeeld over één of twee jaar. Voordeel van deze manier van financieren is dat je vaak geen rente betaalt. Zorg er wel voor dat je de tweede helft kunt betalen, anders brengt de dealer hoge kosten in rekening.

Auto kopen met financiering - Leasen

Tot slot kun je de auto financieren door deze te leasen via je werkgever. Dat houdt in dat je wel de kosten van het gebruik van de auto betaalt, maar dat je geen eigenaar bent. Eigenlijk huur je de auto dus van je werkgever. Aan het einde van het leasecontract lever je de auto weer in. 

Auto kopen op afbetaling - Tips

  • Kijk eerst of je (een deel van) de auto zelf kunt financieren. Dat scheelt namelijk behoorlijk in de kosten.
  • Vergelijk de rente en kosten van de verschillende financieringsmogelijkheden.
  • Stem de looptijd van de lening af op de economische levensduur van de auto. Je wilt immers geen openstaande schuld meer hebben als je de auto niet meer gebruikt.
  • Let goed op de voorwaarden van de financiering. Zijn er mogelijkheden om extra af te lossen? Welke kosten brengt de kredietverstrekker in rekening als je niet aan je betalingsplicht voldoet?
  • Controleer de betrouwbaarheid van de kredietverstrekker bij wie je het geld leent.
Tip! Auto gekocht? Vergeet hem dan niet zo voordelig mogelijk te verzekeren. Maak een goede vergelijkingn op een vergelijkingssite voor verzekeringen, zoals Geld.nl, en vind in enkele minuten de verzekeraar die voor jouw auto de laagste premie biedt.

Auto kopen en in termijnen betalen?Vergelijk dan eerst eens het grootste aanbod leenaanbieders. Kies de lening die het beste bij je past met de laagste rente. Sluit deze online af en bespaar een hoop geld! Geld lenen vergelijken >>