Consumptief krediet

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Onder consumptief krediet valt bijna elke lening die je als consument afsluit, behalve de hypothecaire lening. Met een consumptief krediet betaal je bijvoorbeeld een nieuwe auto, wasmachine of creëer je extra financiële ruimte voor jezelf. Het gaat bij een consumptief krediet dus om de aanschaf van gebruiksgoederen of om geld dat voor consumptie bedoeld is. Maar welke vormen van consumptief krediet zijn er en wat zijn de verschillen?

Consumptief krediet afsluiten? Kies de vorm die past bij je leendoel, met de laagste rente en beste voorwaarden. Geld lenen vergelijken >> 

Wat is consumptief krediet?

Een consumptief krediet kent verschillende vormen. De meest voorkomende zijn:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Kopen op afbetaling en huurkoop
  • Rood staan op de betaalrekening
  • Creditcard

Consumptief krediet - Persoonlijke lening

Hierbij leen je een bepaald bedrag tegen een vaste rente voor een afgesproken periode. Elke maand betaal je een vast bedrag aan de bank, waarvan een deel aflossing is en een deel rente. Met een persoonlijke lening weet je dus precies waar je aan toe bent. Kiezen voor een persoonlijke lening doe je als je een specifieke aankoop wilt doen, zoals een auto. De voorwaarden van een persoonlijke lening verschillen flink en goed vergelijken is dus erg belangrijk.

Let op!
 Sluit nooit een lening af met een langere looptijd dan de levensduur van het product dat je wilt kopen. Anders betaal je nog voor een product dat je niet meer gebruikt.

Consumptieve lening - Doorlopend krediet 

Een doorlopend krediet biedt meer flexibiliteit dan de persoonlijke lening en is vooral geschikt als je over extra financiële ruimte wilt beschikken of als je niet precies weet hoeveel een aankoop kost. Met een doorlopend krediet sluit je eigenlijk een kredietlimiet af waarbinnen je geld kunt opnemen. Je betaalt alleen rente over het deel dat je opneemt. Daarnaast kun je weer opnieuw geld opnemen als je een deel hebt afgelost. Elke maand betaal je 2 procent van het opgenomen bedrag terug. Net als bij de persoonlijke lening verschillen de voorwaarden en rente per aanbieder, dus de rente doorlopend krediet vergelijken is ook hier belangrijk.

Consumptief krediet - Kopen op afbetaling en huurkoop 

Bij kopen op afbetaling ben je meteen de eigenaar van een product, maar je verspreid de betaling over meerdere termijnen. Bij huurkoop verspreid je de betaling op dezelfde manier, maar je bent pas eigenaar als de volledige prijs plus de rente betaald zijn. Vaak betaal je voor deze leenvormen een hogere rente dan de leningen bij de bank.

Consumptief krediet - Rood staan

Op de meeste betaalrekeningen kun je rood staan. Zo houd je extra financiële ruimte achter de hand. Over de roodstand betaal je een hoge rente tot wel 15 procent. Vaak rood staan kost dus veel geld. Je kunt dan beter overwegen om een doorlopend krediet af te sluiten in plaats van rood te staan, want daarover betaal je minder rente.

Consumptieve lening - Creditcard 

Als je een creditcardschuld opbouwt betaal je hier rente over. Ook dit valt onder het consumptief krediet. De rente die banken en creditcardmaatschappijen vragen, ligt meestal behoorlijk hoog. De creditcard vergelijken van verschillende aanbieders op voorwaarden, kosten en rente voorkomt dat je een te dure creditcard kiest.

Weet je al welk consumptief krediet past bij jou en je leendoel?Vergelijk dan alle banken en kredietaanbieders op rente én voorwaarden. Dit kan eenvoudig online, waardoor je direct geld bespaart op je lening! Goedkoop geld lenen>>