Geld lenen voor auto verstandig?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wil je een nieuwe auto kopen, maar heb je niet genoeg geld om deze zelf in één keer te betalen, dan is geld lenen voor auto een optie. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Maar is lenen voor auto wel verstandig? In dit artikel lees je of geld lenen voor auto verstandig is, op welke manier je het beste kunt lenen voor een nieuwe auto en wat de voor- en nadelen zijn.

Geld lenen voor auto verstandig bij de bank?

Geld lenen voor auto?
Een lening via de bank of kredietverstrekker is de meest verstandige en goedkoopste optie! Vergelijk, vind, sluit af en bespaar.
Geld lenen >>

Een lening via de dealer is gemakkelijk en ligt voor de hand, maar vaak betaal je minder rente en dus is het verstandiger als je leent via een bank of kredietverstrekker. Wil je een auto kopen dan kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Je leent dan namelijk alleen het bedrag dat je nodig hebt en begint daarna direct met aflossen. Elke maand betaal je een vast bedrag terug, waardoor je precies weet waar je aan toe bent.

Geld lenen voor auto verstandig bij dealer?

De gemakkelijkste manier om geld te lenen voor een auto is door een lening af te sluiten via de dealer. Meestal sluit je deze lening af op basis van huurkoop. De dealer blijft dan eigenaar van de auto totdat je deze volledig hebt afgelost. Betaal je niet of niet volgens afspraak terug, dan kan de dealer de auto weer terugnemen. Bij kopen op afbetaling ben je wel meteen de eigenaar van de auto.

Ook kun je kiezen voor een fiftyfifty deal. Je betaalt dan nu de ene helft en over bijvoorbeeld een jaar de tweede helft. Op deze manier kun je goedkoop geld lenen voor een auto, omdat je weinig rente betaalt. Maar als je de tweede helft niet kunt betalen, rekent de kredietverstrekker hoge kosten.

Auto leasen of geld lenen auto?

Ten slotte kun je via je werkgever een auto leasen. Dit betekent eigenlijk dat je de auto huurt. Je betaalt elke maand kosten voor het gebruik van de auto, maar je wordt geen eigenaar. Na de looptijd lever je auto weer in.
Er bestaan twee vormen:

  • Financial lease: je betaalt het gebruik van de auto en je bent zelf verantwoordelijk voor alle kosten die bij de auto horen, zoals wegenbelasting en onderhoud
  • Operational lease: de extra kosten zijn bij de prijs inbegrepen 

Geld lenen voor auto verstandig – Waar op letten?

Met de volgende tips kun je verstandig en goedkoop geld lenen voor een auto:

  • Sluit geen lening af met een langere looptijd dan de levensduur van de auto
  • Als je zelf (een deel van) de auto kunt betalen, ben je veel goedkoper uit dan wanneer je geld leent
  • De rente vergelijken van de verschillende kredietverstrekkers scheelt in de maandelijkse kosten
  • Soms moet je apart een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Hierdoor stijgen de maandelijkse kosten
  • Wil je toch via de dealer lenen, dan is het verstandig om te controleren hoe betrouwbaar deze is!
  • Controleer de voorwaarden: mag je extra aflossen, wat zijn de gevolgen van betaalproblemen en zijn er onverwachte kosten aan de lening verbonden?
Tip! Heb je de auto gekocht? Loop de kans om te besparen op de verzekering dan niet mis! Je autoverzekering vergelijken op Geld.nl geeft je inzicht in welke verzekeraar de laagste premie biedt voor jouw auto. Zo betaal je niet onnodig te veel voor je autoverzekering.

Op een verstandige manier geld lenen voor auto?Kies dan voor een persoonlijke lening via een bank of kredietverstrekker. Vergelijk online en vind de lening die het best bij jou en je auto past. Sluit online af en bespaar een hoop geld. Goedkoop geld lenen >>