Geld uitlenen en niet terugkrijgen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wat meestal begint als een goedbedoelde daad, loopt soms uit op een woordenwisseling of zelfs ruzie. Het komt namelijk wel eens voor dat iemand geld heeft uitgeleend en er vervolgens nooit meer iets van terug ziet. Dit hoeft niet persé onwil te zijn. In de meeste gevallen kan iemand het simpelweg niet terug betalen. Maar kwade opzet of niet, jij wilt je geld gewoon terug. Hoe pak je dit aan? 

Liever niet geld uitlenen?  Adviseer een persoonlijke lening via bank of kredietverstrekker. Vergelijk voor de laagste rente en beste voorwaarden. Geld lenen vergelijken >>

Geld uitgeleend en niet terug gekregen

Het enige dat je eigenlijk kunt doen, is vooraf goede afspraken maken met de persoon aan wie je leent. Leg deze afspraken over de lening bij voorkeur zwart op wit vast in een leningsovereenkomst. Hierin neem je een aantal voorwaarden op, zodat daar in ieder geval geen onduidelijkheid over bestaat:

  • De hoogte van het leenbedrag
  • Het doel van de lening
  • De hoogte van de rente
  • Het aflossingsschema
  • De looptijd van de lening
  • Eventuele maatregelen als er niet wordt voldaan aan het aflossingsschema

Als jullie het er allebei over de voorwaarden eens zijn ondertekenen jullie het document in tweevoud. Vanaf dan is het document rechtsgeldig. Mocht er ooit onenigheid ontstaan over het terugbetalen, dan kun je in het uiterste geval nog de gang naar de rechter overwegen, nadat je de persoon in gebreke hebt gesteld.  

Geleend geld terugvorderen

Heb je geen leencontract afgesloten en heeft niemand ook maar iets ondertekend, dan wordt het een lastig verhaal om je geld terug te vorderen. Het is namelijk zijn woord tegen jouw woord. Het enige dat je kunt proberen is om met elkaar om tafel te gaan en er als volwassenen rustig en redelijk over te praten. Rechtsgang heeft namelijk geen kans van slagen.  

Goedkoop een lening afsluiten? Online vergelijk je eenvoudig alle aanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening die het best past bij jou en je leendoel. Goedkoop geld lenen >>
Tags: