Hoe werkt een creditcard?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Zeker bij online aankopen gebruiken steeds meer consumenten een creditcard. Maar hoe werkt een creditcard precies en wat zijn de voor- en nadelen van een creditcard? Lees alles over betalen met creditcard in onderstaand artikel en ontdek wanneer een lening wellicht een goedkoper alternatief is voor betalen met creditcard. 

Hoe werkt een creditcard?
Een creditcard is eigenlijk een heel dure lening! Een doorlopend krediet of persoonlijke lening is een stuk goedkoper. Vergelijk snel!
Geld lenen >>

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een betaalmiddel waarmee je net zo gemakkelijk betaalt als met je betaalpas. Maar bij een gewone betaalpas betaal je direct voor alles wat je koopt. Bij een creditcard schiet de creditcardmaatschappij of de bank de rekening eerst voor en betaal je aan het eind van de maand terug. Je betaalt dan geen rente over het bedrag. Maar spreid je de betaling over verschillende termijnen, rekenen banken en creditcardmaatschappijen een flinke rente.

Betalen met creditcard

Wereldwijd accepteren veel winkels en andere bedrijven een betaling met een creditcard. Ook online kun je in de meeste gevallen met een creditcard betalen. Het voordeel van betalen met creditcard ten opzichte van andere betalingsmogelijkheden is, dat de spullen die je koopt vaak verzekerd zijn. Ontvang je dus een product niet, dan haal je gemakkelijk de betaling terug.

Hoe werkt een creditcard?

Als je betaalt met een creditcard, doe je dit door je handtekening te zetten voor een betaling of door een pincode in te voeren. Vaak vragen creditcardmaatschappijen een vergoeding voor deze betalingen. Zeker als je in het buitenland betaalt met een creditcard of geld opneemt met de creditcard, kan dit enkele euro’s kosten.

Daarnaast kun je niet onbeperkt betalen met een creditcard, want banken en creditcardmaatschappijen werken met een opnamelimiet. Alleen binnen deze limiet kun je betalen met de creditcard. De hoogte van deze limiet varieert van duizend euro tot tienduizenden euro’s. Dit hangt af van het type creditcard en van je financiële situatie.

Hoe werkt een creditcard? - Voorwaarden

Kies je een creditcard, dan is het aan te raden om goed naar de voorwaarden te kijken. Deze verschillen per aanbieder en zorgen ervoor dat de ene kaart een stuk duurder uitvalt dan de andere creditcard. De belangrijkste voorwaarden waar je op moet letten zijn:

 • Hoeveel rente betaal je bij een openstaand krediet?
 • Hoe hoog is de jaarlijkse vergoeding voor de creditcard?
 • Betaal je transactiekosten en hoeveel?
 • Werkt de creditcardmaatschappij met een limiet? (Zorg dat je niet meer uitgeeft dan je kunt terugbetalen)
 • Op welke manier mag je het openstaande bedrag terugbetalen? Ineens of slechts in termijnen?
 • Welke termijn heeft de aankoopverzekering? 

Betalen met creditcard - Voordelen

 • Veel bedrijven wereldwijd accepteren een creditcard
 • Vaak moet je een creditcard als borgstelling geven als je reist, bijvoorbeeld als je een auto huurt
 • Je hebt een extra bedrag achter de hand als dit nodig is
 • Betalingen met een creditcard zijn vaak verzekerd. Denk hierbij aan een aankoopverzekering, maar ook bijvoorbeeld een vluchtvertragingsverzekering of annuleringsverzekering als je de tickets met de creditcard betaalt
 • Door te betalen met een creditcard bouw je vaak punten op, zodat je kunt sparen voor cadeaus of kortingen
 • Een aantal creditcardmaatschappijen vergoedt spaarrente op de creditcard als er een positief saldo op staat

Nadelen betalen met creditcard

 • Je betaalt jaarlijks kosten voor de creditcard
 • Een creditcard is een dure lening, met een rente tussen de 10 en 15 procent
 • Met een creditcard kom je snel in de verleiding om te veel uit te geven
 • In het buitenland betaal je meer voor betalingen met een creditcard dan voor betalingen met een gewone betaalpas
 • Creditcardmaatschappijen kunnen kosten in rekening brengen voor betalingen met de creditcard
Geld lenen is vaak veel goedkoper dan betalen met creditcard! Vergelijk snel het grootste aanbod leenaanbieders op rente en voorwaarden. Kies de lening met de laagste rente en bespaar! Geld lenen vergelijken >>