Hoeveel kan ik lenen?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Hoeveel kan ik lenen en wat is maximaal verantwoord?

De vraag hoeveel kan ik lenen is misschien niet de beste vraag die je je moet stellen. Beter zou zijn, hoeveel kan ik verantwoord lenen? Kredietverstrekkers stellen deze vraag ook altijd. Ze willen je namelijk best wel een lening verstrekken, maar ze moeten er zeker van zijn dat ze het geld ook daadwerkelijk terug krijgen. Oftewel, ben je financieel instaat de lening af te lossen. In dit artikel lees je alles over de vraag 'hoeveel kan ik lenen?' en zie je meteen waar je verantwoord leent tegen de laagste rente!

Je leenbedrag berekenen? Vul je gegevens in en zie direct hoeveel je maximaal kunt lenen. Maximale lening berekenen >>

Hoeveel geld lenen?

Om te bepalen hoeveel je kunt lenen kijken kredietverstrekkers naar verschillende factoren:

  • Wat is je bruto inkomen per maand?
  • Heb je een vast contract?
  • Wat zijn je woonlasten?
  • Heb je andere schulden of betalingsverplichtingen zoals alimentatie?

Op basis van deze gegevens berekenen kredietverstrekkers hoeveel jij verantwoord kunt lenen.

Hoeveel kan ik lenen berekenen 

Nieuwsgierig hoeveel jij kunt lenen en wat de kosten hiervan zijn? Bereken je eenvoudig de maandlasten van het gewenst leenbedrag. Je hebt dan inzichtelijk hoeveel je maandelijks moet terugbetalen voor een bepaalde lening. Op die manier kun je zelf al inschatten wat verantwoord is en wat niet.

Hoeveel maximaal lenen?

Dat wil echter nog steeds niet zeggen of het ook verstandig is om dat bedrag daadwerkelijk te lenen. Je moet voor jezelf altijd helder krijgen of er in de tussentijd niet iets kan veranderen aan je financiële positie. Is er een kans dat je inkomen daalt of is er een kans dat je uitgaven stijgen, omdat je bijvoorbeeld een kind krijgt en minder gaat werken? Het is verstandig om altijd wat ruimte over te houden. Je wilt tenslotte niet in de financiële problemen komen omdat je een te hoge lening hebt afgesloten. 

De meeste Nederlanders betalen nog altijd te veel voor hun lening!Besparen is echter heel makkelijk! Vergelijk het grootste aanbod leenaanbieders, kies voor de laagste rente en beste voorwaarden en sluit direct online af. Geld lenen vergelijken >>