Hoeveel rente betaal ik?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Hoeveel rente betaal ik over een lening en waar hangt dit vanaf?

Een lening afsluiten doe je niet elke dag en is voor veel mensen een grote stap. Wanneer je het besluit hebt genomen een lening af te sluiten, wil je hier natuurlijk het liefst zo min mogelijk voor betalen. Goede voorwaarden en een laag rentepercentage zijn dan erg belangrijk. Maar hoeveel rente betaal je over een lening en wat bepaalt nou eigenlijk precies hoeveel rente je betaalt? 

Hoeveel rente betaal ik? 
Vergelijk snel de rentetarieven van het grootste aanbod kredietverstrekkers en zorg dat je in ieder geval niet te veel betaalt! Geld lenen >>

Hoeveel rente betaal je over een lening?

De hoogte van het geleende bedrag is als eerste direct van invloed hoeveel rente je betaalt. Bij het afsluiten van een lening maakt de kredietverstrekker eenmalige kosten die worden doorberekend in de rente. Wanneer jij een hoger bedrag leent, zullen deze kosten in verhouding lager zijn en minder hard op het rentepercentage drukken. Dus hoe hoger de lening, hoe lager het rentepercentage. 

Hoeveel rente lening? - Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staat vooraf alles vast, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Dus ook hoeveel rente je betaalt. Je leent een vast bedrag tegen een vast rentepercentage met een vaste looptijd. Een persoonlijke lening sluit je meestal af wanneer je een vast doel hebt waarvoor je het geld wilt gebruiken en waarvan je vooraf weet hoeveel geld je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een auto.

Hoeveel rente betaal ik? - Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is vergeleken met een persoonlijke lening een veel flexibelere vorm van lenen. Bij een doorlopend krediet spreek je namelijk vooraf alleen een kredietlimiet met een looptijd af. Gedurende deze looptijd mag je tegen een variabele rente tot het limiet opnemen, storten en weer opnemen. Afgeloste bedragen mag je dus gewoon weer opnemen als jij dat wil. Deze vorm van lenen is vooral geschikt wanneer van tevoren niet helemaal duidelijk is wat de kosten precies zullen zijn, zoals bij een verbouwing.     

Over het algemeen ligt de rente op een persoonlijke lening dus iets hoger dan de rente op een doorlopend krediet. Wel is een persoonlijke lening een stukje veiliger, aangezien je niet steeds opnieuw geld kunt opnemen, waardoor je aan het eind van de rit alsnog duurder uit bent.   

Besparen op je lening?Kies dan sowieso een lening met lage rente! Vergelijk eenvoudig online. Sluit de goedkoopste lening af en bespaar direct. Goedkoop geld lenen>>