Kopen op afbetaling

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wat is kopen op afbetaling en is koop op afbetaling slim?

Kopen op afbetaling is dat je de betaling van een product over meerdere termijnen verspreid. Vooral bij de koop van dure producten, zoals een auto of een CV-ketel, kiezen veel mensen voor kopen op afbetaling. Daarnaast bieden veel postorderbedrijven en online winkels deze mogelijkheid aan. Maar is kopen op afbetaling eigenlijk wel slim of zijn er misschien goedkopere alternatieven? In dit artikel lees je alles over kopen op afbetaling.  

Wil je kopen op afbetaling? 
Een goedkoper alternatief is een persoonijke lening of doorlopend krediet. Vergelijk, sluit af en bespaar een hoop geld! 
Geld lenen vergelijken >>

Op afbetaling kopen, hoe werkt dat?

Als je een product koopt op afbetaling, spreek je met de verkoper af binnen welke termijn de koopprijs en de rente afgelost moeten zijn. Daarnaast spreek je af wanneer de periodieke betalingen plaatsvinden en welk bedrag je per betaaldatum aflost. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing van de lening en voor een deel uit rente.

Mogelijkheden van kopen op afbetaling

Het hangt van de verkoper af welke mogelijkheden er zijn. Soms betaal je een product in twee termijnen en bij andere verkopers betaal je elke maand. Zeker bij postorderbedrijven betaal je maandelijks maar een klein bedrag over een lange periode verspreiden. Zo duurt de aflossing soms zelfs langer dan de levensduur van het product.

Hoe lang de aflossingstermijn ook is, je bent meteen de eigenaar van het product. Dit in tegenstelling tot huurkoop, waarbij je pas de eigenaar bent als de koopprijs en de rente volledig zijn betaald.

Hoge rente bij koop op afbetaling

Vaak brengen verkopers de maximale rente in rekening voor kopen op afbetaling, namelijk 15 procent. Voor auto’s liggen deze rentes iets lager, maar toch ver boven de rente die je betaalt voor een reguliere lening  bij de bank. Hoe langer je doet over de afbetaling, hoe hoger het bedrag dat je uiteindelijk betaalt aan rente. Daarom is een lange afbetaaltermijn in werkelijkheid een zeer dure mogelijkheid.

De alternatieven voor kopen op afbetaling

Een persoonlijke lening is de meest voor de hand liggende optie bij geld lenen voor een aankoop, omdat je met deze leenvorm alleen het bedrag leent dat je nodig hebt. Je begint daarna meteen met aflossen. 

Weet je niet precies hoeveel een aankoop precies gaat kosten, bijvoorbeeld een tweedehands auto of een verbouwing van de keuken? Met een doorlopend krediet sluit je een kredietlimiet af waarbinnen je geld op kunt nemen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt. Ook de doorlopend krediet rente ligt lager dan de rente op kopen op afbetaling.

Wil je liever niet kopen op afbetaling?Een persoonlijke lening is een stuk goedkoper. Bespaar eenvoudig en vergelijk direct alle banken en kredietaanbieders op rente en voorwaarden. Goedkoop geld lenen >>