Kredietgever

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een kredietgever of kredietverstrekker is een partij die een lening beschikbaar stelt. In ruil voor het beschikbaar stellen vragen ze rente over het geleende bedrag. De meest bekende kredietgevers zijn banken of financieringsmaatschappijen. 

Wil je een lening afsluiten? Kies een kredietgever die bij je past! Vergelijk de rente en voorwaarden en kies verstandig! Goedkoop geld lenen >>

Kredietgever – Banken

De meest bekende kredietgever is natuurlijk de bank. Bij een bank sluit je een lening af of hypotheek, maar je kunt ook rood staan op de betaalrekening of een creditcard hebben. Dit zijn allemaal vormen van krediet geven. Het voordeel van een bank is dat mensen hier het meeste vertrouwen in hebben en je er vaak uitgebreidere voorwaarden ontvangt, zoals gedeeltelijke kwijtschelding bij overlijden. Een nadeel is dat de rente die je betaalt vaak hoger ligt dan bij een financieringsmaatschappij.   

Kredietgever – Financieringsmaatschappijen

Een financieringsmaatschappij biedt alleen maar leningen aan. Het voordeel van een financieringsmaatschappij is dat ze vaak iets lagere rentes hanteren. Dit komt omdat ze meestal alleen online leningen aanbieden, waarbij lagere kosten worden gemaakt. Daar staat tegenover dat er doorgaans geen kredietbeschermers of overlijdenrisicoverzekering is inbegrepen.

Een financieringsmaatschappij is niet beter of slechter dan een bank. Het gaat er om dat je een product kiest wat aansluit bij je wensen. Vergelijk daarom altijd eerst alle aanbieders op rente en voorwaarden, voordat je ergens een lening afsluit.

Check de betrouwbaarheid van de kredietgever

Belangrijk wanneer je een lening afsluit, is dat je goed kijkt hoe betrouwbaar de kredietgever is. Kijk daarom of de bank of financieringsmaatschappij onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Bank (DNB). Heeft een kredietgever geen vergunning bij deze toezichthouders, dat weet je niet zeker of het wel betrouwbaar is om er een lening af te sluiten.   

Goedkoop een goede lening afsluiten?Online vergelijk je eenvoudig alle kredietverstrekkers op rente en voorwaarden. Kies een lening die bij je past! Geld lenen vergelijken >>