Krediethypotheek

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Krediethypotheek, wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste mensen denken bij de term ‘krediethypotheek’ aan een hypotheekvorm. Dit is het echter niet. Een krediethypotheek is gewoon een vorm van consumptief krediet. Een lening dus waarbij je huis als onderpand dient. In dit artikel lees je wat een krediethypotheek precies is en wat de voor- en nadelen van een krediet hypotheek zijn.

Lenen zonder onderpand?
Vergelijk het grootste aanbod leningen op voorwaarden en rente. Sluit af en bespaar!
Geld lenen vergelijken >>

Consumptief krediet hypotheek 

Een krediethypotheek is een soort doorlopend krediet met je woning als onderpand. Dat betekent dat de bank of kredietverstrekker aanspraak maakt op je woning wanneer je de lening niet af kunt lossen.

Rente kediethypotheek

Banken hanteren verschillende voorwaarden voor een krediethypotheek. Zo bedraagt de maximale krediethypotheek bij sommige banken een bepaald percentage van de executiewaarde (de opbrengst van de woning bij gedwongen verkoop), bijvoorbeeld 75 procent. Andere banken verstrekken alleen een krediethypotheek wanneer er sprake is van overwaarde op het huis, dus als de woningwaarde hoger is dan de openstaande hypotheekschuld. Je mag bij deze banken dan (een deel van) de overwaarde als krediethypotheek afsluiten.

Krediethypotheek opnemen en aflossen

Net als bij een doorlopend krediet mag je bij een krediethypotheek geld opnemen en aflossen wanneer je maar wilt, zolang je maar niet meer opneemt dan de kredietlimiet. Je bent vaak niet verplicht om maandelijks een bedrag af te lossen en je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt. De rente die banken voor een krediethypotheek vragen ligt meestal hoger dan de hypotheekrente, maar lager dan de doorlopend krediet rente. Dat komt omdat de bank meer zekerheid heeft dat ze het geleende geld terugkrijgt, omdat de woning als onderpand dient. 

Krediet hypotheek en de Belastingdienst

Bij een krediethypotheek profiteer je niet van hypotheekrenteaftrek. Je mag de krediethypotheek wel als schuld in box 3 opgeven, mits de resterende schuld van de krediethypotheek boven de door de Belastingdienst bepaalde grenzen uitkomt. Deze grens bedraagt 3.000 euro of 6.000 euro voor fiscale partners. Door de krediethypotheek als schuld aan te dragen verlaag je je eigen vermogen en betaal je mogelijk geen of minder vermogensrendementsheffing. 

Voordelen hypotheek krediet

  • Aflossen is niet verplicht.
  • Je kunt reeds afgeloste bedragen weer eenvoudig opnemen.
  • De rente ligt vaak lager dan de rente van andere consumptieve kredieten.
  • De krediethypotheek verlaagt mogelijk je eigen vermogen in box 3.
  • Je kunt de overwaarde van je woning benutten zonder de woning te verkopen.

Nadelen krediethypotheek

  • Weinig banken bieden deze vorm nog aan.
  • Vaak kun je alleen maar kiezen voor een variabele rente.
  • De maximale hoogte hangt af van de executiewaarde en/of overwaarde van de woning.
Besparen op je lening was nog nooit zo makkelijk!Vergelijk eenvoudig online, kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden, sluit af en bespaar! Goedkoop geld lenen >>