Leennorm

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

De leennorm is het minimumbedrag dat een huishouden in Nederland per maand moet overhouden voor het levensonderhoud. Zodra je een lening aanvraagt bij een bank of kredietverstrekker gaat de leennorm een belangrijke rol spelen bij het bepalen of en hoeveel je maximaal mag lenen.  

Goedkoop geld lenen is heel makkelijk! Betaal nu nooit meer te veel door eenvoudig alle banken en kredietverstrekkers online met elkaar te vergelijken. Goedkoop lenen >>

Leennorm berekenen

De leennorm wordt berekend aan de hand van de basisnorm, de woonlast en een percentage extra opslag. De basisnorm is hierbij het bedrag dat een gezin met een minimum inkomen nodig heeft om in haar levensonderhoud te voorzien en is bepaald door het NIBUD.

De woonlast is het bedrag dat het gezin kwijt is aan woonlasten. Inclusief de opslag ziet de formule op je leennorm te berekenen er als volgt uit:

Leennorm = 0,15 x (netto inkomen – (Basisnorm – Woonlast)) + Basisnorm

Voorbeeld: Stel een gezin heeft een netto inkomen van 2.500 euro per maand en ligt de basisnorm op 1.338 euro. Aan woonlast is dit gezin 500 euro in de maand kwijt. De leennorm is in dit geval:

= 0,15 x (2.500 – (1.338 – 500)) + 1.338 = 1.413 euro

Dit bedrag moet het gezin dus elke maand minimaal overhouden wanneer ze een lening afsluiten.   

Leennorm hogere inkomens

Heb je een hoger inkomen dan 3.000 euro? Dan maken banken of kredietverstrekkers meestal gebruik van een standaard leennorm, in plaats van bovenstaande berekening. Met een hoger inkomen heb je waarschijnlijk ook hogere maandlasten vanwege een duurder huis en hogere verzekeringen. Deze standaard leennorm hangt af van de samenstelling van het gezin.

Leennorm per 1 juni 2017

Alleenstaande

Alleenstaande met kinderen

Gehuwden / samenwonenden

Gehuwden / samenwonenden met kinderen

Minimumnorm inkomens > 3.368 incl*

1.265

1.886

1.733

2.043

*inclusief vakantiegeld en eventuele toeslagen

Sluit nu direct een lening af tegen een scherpe premie!Vergelijk eenvoudig alle aanbieders en kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Goedkoop geld lenen>>