Lening aflossen tips

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer je een lening hebt afgesloten wil je hier ook weer zo snel mogelijk vanaf zijn, maar dat is niet altijd even makkelijk. Wij geven je graag een aantal tips zodat je eenvoudig en snel je lening aflost.

Besparen op je leningen? Meerdere leningen samenvoegen in één grote lening met een lage rente zorgt voor lagere kosten. Geld lenen vergelijken >>

Financieel plan

Je zou het eigenlijk al moeten opstellen voordat je een lening afsluit. Een financieel plan. Zorg dat je weet hoeveel er elke maand precies binnenkomt, wat exact je terugkerende vaste lasten zijn en hoeveel je elke maand uitgeeft aan eten, kleren of impuls aankopen. Op die manier kun je makkelijk inschatten of er ruimte is voor een lening en of je deze moeiteloos maandelijks kunt terugbetalen.

Hou daarnaast rekening met eventuele toekomstige financiële wijzigingen. Verwacht je in de nabije toekomst meer of minder geld binnen te krijgen door arbeid, verwacht je kinderen, wil je verhuizen of ben je van plan om een studie te gaan volgen? Al deze zaken zijn flink ingrijpend voor wat betreft je financiën.

Lening aflossen tips

Heb je een lening, maar wil je er zo snel mogelijk vanaf, dan is het zaak om extra geld te vinden waarmee je extra aflost. Dit kan op verschillende manieren:

  • Gebruik je spaargeld. De rente die je ontvangt over je spaargeld is op dit moment nihil, terwijl de rente die je betaalt over je lening een stuk hoger ligt. Het is dus slim om een gedeelte van je spaargeld te gebruiken om je schuld weg te werken. Zorg wel dat je nog voldoende geld als buffer overhoudt voor onverwachte uitgaven.
  • Gebruik extra geld. Het ontvangen van vakantiegeld of belastingteruggave is voor veel mensen een moment om naar uit te kijken. Het is aanlokkelijk om dit geld op een andere, leukere manier te besteden. Maar verstandiger is het om er je schuld mee af te lossen. 
  • Verkoop overbodige dingen. Veel mensen hebben in de loop der tijd heel wat spullen bij elkaar gespaard, maar staan te verstoffen op zolder of in de garage. Ben kritisch en kijk wat je niet meer echt nodig hebt. Verkopen van ‘oude’ spullen levert je al snel een leuk bedrag op dat je weer kunt gebruiken vor de aflossing van je lening.
  • Bespaar op je uitgaven. Als je goed kijkt kun je altijd wel iets vinden waarop je kunt besparen. De energie rekenig bijvoorbeeld of de wekelijkse boodschappen. Veel mensen laden de kar vol, terwijl ze aan het eind van de week spullen weggooien die over de datum zijn.
  • Vergelijk verzekeringen en abonnementen. Kijk daarnaast ook eens goed naar je verzekeringen en abonnementen. Veel mensen betalen onnodig veel voor hun autoverzekering, zorgverzekering of inboedelverzekering. Net zoals veel mensen een onnodig hoog internetabonnement hebben of een erg uitgebreid tv abonnement. Goed vergelijken is vaak al voldoende om tientallen euro’s per maand te besparen. 
Goedkoop een lening afsluiten? Vergelijk alle aanbieders op rente en voorwaarden. Zo weet je zeker dat je niet onnodig veel betaalt voor je lening. Goedkoop geld lenen >> 
Tags: