Lening tweede woning

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Is het je droom om een tweede huis te hebben, bijvoorbeeld als recreatiewoning aan de Nederlandse kust, in het buitenland of misschien wel als investering in de grote stad? Hou er dan rekening mee dat de investering van zo’n tweede huis alles behalve makkelijk is. Zo zijn er bijvoorbeeld maar weinig hypotheekverstrekkers die een tweede huis volledig financieren. Een lening daarentegen is een stuk makkelijk af te sluiten, al leen je dan vaak maximaal tot slechts 75.000 euro. Eigen geld inbrengen is dan dus noodzakelijk. 

Lening tweede huis? 
Vergelijk en ontdek waar je het goedkoopste uit bent! Sluit af en bespaar op je lening tweede woning. Goedkoop lenen >>

Lening tweede huis, wat is anders?

Het verschil tussen de financiering van je eerste huis en je tweede huis, is dat het hypotheekdeel van een tweede woning steevast wordt gezien als consumptief krediet. Hierdoor is de hypotheekrente niet aftrekbaar van je inkomstenbelasting in box1.

Het verkrijgen van een hypotheek voor een tweede huis is überhaupt erg lastig. Er zijn niet veel hypotheekverstrekkers waar je terecht kunt. Daarnaast stellen ze in de meeste gevallen ook nog eisen aan de bouwaard van de woning (een stenen huis met dakpannen) en moet je voor een deel eigen geld inbrengen.

Lenen voor tweede woning in buitenland

Wanneer je graag als tweede huis een vakantiewoning aan de Middellandse zee wilt kopen, krijg je weer met andere obstakels te maken. Ten eerste is het lastig een Nederlandse hypotheekverstrekker te vinden. Deze loopt namelijk extra risico wanneer je de woning niet meer kunt betalen. Doordat het een buitenlandse woning is, krijgt de bank of kredietverstrekker in zo’n geval met een hoop internationale juridische regels te maken, waardoor het opeisen een stuk ingewikkelder wordt.

Ten tweede is het voor jezelf zo, dat buitenlandse banken vaak maar 75 procent van de executiewaarde financiert. De overige 25 procent moet je dus zelf inleggen. 

Geld lenen voor tweede huis - Samenvattend

  • Het verkrijgen van een tweede hypotheek is vaak erg lastig
  • Een hypotheek voor je tweede woning is niet aftrekbaar en meestal is er ook nog sprake van een opslag op de rente 
  • Een lening als financiering voor je tweede woning is waarschijnlijk iets duurder, maar wel veel makkelijker af te sluiten
  • Zorg wel dat je altijd een goede vergelijking maakt voordat je een lening aanvraagt. De rentes en voorwaarden verschillen namelijk enorm per aanbieder!
  • Een hypotheek regelen voor een tweede huis in het buitenland is nóg lastiger en buitenlandse banken financieren meestal maar tot 75%
  • Zorg dat je een deel van het geld zelf kunt inleggen. Dat vergemakkelijkt de financiering én het drukt de maandelijkse lasten. Spaarrente ontvang je toch nauwelijks
Lening 2de woning hoeft helemaal niet zo duur te zijn!
Vergelijk online het grootste aanbod leenaanbieders op rente en voorwaarden. Zo zie je in één oogopslag welke lening voor jou het beste en voordeligste is. Geld lenen vergelijken >>
Tags: