Lening vervroegd aflossen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een lening sneller aflossen dan vooraf afgesproken met de bank of kredietverstrekker mag en kan, al moet je je wel aan bepaalde regels houden. Ook zijn er soms kosten verbonden aan het vervroegd aflossen van je lening. De bank of kredietverstrekker loopt namelijk rente-inkomsten mis als je de lening in een keer aflost en dit willen ze graag compenseren. Daarnaast is er nog verschil of je een doorlopend krediet versnel aflost of een persoonlijke lening.

Schuld aflossen met een lening? Vergelijk alle rentes en voorwaarden en bespaar door je lening over te sluiten. Geld lenen vergelijken >>

Persoonlijke lening vervroegd aflossen

Meestal mag je een persoonlijke lening versneld aflossen zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt, al ben je in enkele gevallen wel afhankelijk van wat er in de overeenkomst is afgesproken.

Als er extra kosten komen kijken bij het vervroegd aflossen van je lening, dan zijn die meestal gebaseerd op een Europese richtlijn, waarbij de kosten:

  • 0,5 procent zijn van vervroegd afgeloste bedrag als de lening nog max 1 jaar loopt
  • 1 procent zijn van vervroegd afgeloste bedrag als de lening nog min 1 jaar loopt

Vervroegd aflossen lening – Doorlopend krediet

Naast de persoonlijke lening is er ook nog het doorlopend krediet. Kenmerk van een doorlopend krediet is dat je tot een bepaald limiet onbeperkt mag opnemen en aflossen en alleen rente betaalt over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden. Wel is het zo dat hoe meer en vaker je opneemt, des te meer geld je uiteindelijk kwijt bent. Het is en blijft tenslotte een lening. Enige zelfdiscipline is dus wel gevraagd.

Vervroegd terugbetalen lening – Hypotheek 

Een hypotheek is eigenlijk ook gewoon een lening. Wil je deze vervroegd of extra aflossen, dan gelden hier ook weer aparte voorwaarden voor. Meestal mag je namelijk slechts 10 tot 20 procent van het openstaande hypotheekbedrag boetevrij extra aflossen. Al ligt het ook weer aan het soort hypotheek je hebt afgesloten. Lees hoe het precies zit met extra aflossen hypotheek.

Besparen door snel af te lossen?Door alle leningen samen te voegen in één grotere lening met een lagere rente bespaar je eenvoudig op je aflossing. Vergelijk nu en profiteer van de lage rente. Goedkoop geld lenen >> 
Tags: