Looptijd persoonlijke lening

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Sluit je een lening af, dan krijg je met een aantal factoren te maken. Een daarvan is de looptijd van je lening. Deze geeft aan hoe lang je erover doet om de lening terug te betalen en bepaalt deels hoe duur de lening uiteindelijk uitvalt. Hoe langer de looptijd, hoe meer geld je aan het eind van de rit kwijt bent. Je betaalt namelijk elke maand rente over het openstaande bedrag. Maar zit er eigenlijk ook een limiet aan de looptijd en mag je deze tussentijds aanpassen?

Snel en goedkoop geld lenen? Vergelijk online alle aanbieders op rente en voorwaarden! Kies de lening met de laagste rente. Geld lenen vergelijken >>

Maximale looptijd persoonlijke lening

De looptijd van een persoonlijke lening varieert meestal tussen de 24 en 120 maanden. Dat wil dus zeggen dat je het geleende bedrag binnen die periode helemaal moet terugbetalen. Dit doe je altijd in maandelijkse termijnen. Maar er zijn ook een aantal banken of aanbieders die leningen verstrekken met een looptijd van 180 maanden. Dit lijkt misschien interessant omdat de maandlasten bij een langere looptijd lager zijn, maar dat is het niet. Meestal is de lening met de langste looptijd uiteindelijk duurder, ondanks de lagere maandlasten. Dit komt omdat je een veel langere periode rente betaalt en dus aan het eind meer geld kwijt bent.

Daarnaast is het verstandig de looptijd sowieso af te stemmen op het leendoel. Als je een bepaald bedrag leent om een tweedehands auto te kopen, waarvan je weet dat je er niet langer dan 6 jaar gebruik van maakt, is het niet slim om een lening met een looptijd van 10 jaar af te sluiten. Je bent dan namelijk nog 4 jaar je lening af aan het betalen, terwijl je de auto al lang niet meer in bezit hebt.

Looptijd doorlopend krediet

Kies je een doorlopend krediet, dan is de looptijd altijd variabel. Deze lening werkt namelijk met een kredietlimiet. Binnen dit limiet mag je onbeperkt opnemen en aflossen, waarbij je alleen rente betaalt over het daadwerkelijk opgenomen deel. Je bepaalt dus in feite zelf continu de looptijd. Een doorlopend krediet vraagt dus wel enige vorm van zelfbeheersing. Het helpt daarbij om voor jezelf een streefdatum aan te houden wanneer de lening stopt.     

Looptijd persoonlijke lening aanpassen

Tussentijds de looptijd van je persoonlijke lening aanpassen is mogelijk. Banken of kredietverstrekkers zien dit echter wel als een nieuwe lening aanvragen. Er zullen dan dus ook kosten aan verbonden zijn. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om tussentijds extra af te lossen. Hiermee verkort je de looptijd.  

Bij een doorlopend krediet is hier natuurlijk geen sprake van, aangezien de looptijd sowieso niet vast ligt. Of de looptijd verandert hangt dus helemaal van jezelf af, zonder dat hiervoor extra kosten in rekening worden gebracht. 

Kies altijd een lening die past bij je leendoel!Dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk het goedkoopst uit bent. Vergelijk daarom altijd eerst online voordat je een lening afsluit. Goedkoop geld lenen >> 
Tags: