Wat kost rood staan?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Bijna iedereen die een betaalrekening heeft bij de bank staat wel eens in het rood. Dit is helemaal niet erg. Vooral als je af en toe even in het rood staat. Maar altijd rood staan kost je veel geld. Banken rekenen namelijk een hoge rente als je rood staat op je betaalrekening. Maar wat kost rood staan precies, krijg je een BKR registratie en wat zijn de alternatieven voor rood staan? Je leest er alles over in onderstaand artikel.

Maximum rood staan

Sta je regelmatig rood?
Een doorlopend krediet is dan een veel goedkoper alternatief. Vergelijk snel en bespaar!
Rente doorlopend krediet >> 

Bij alle betaalrekeningen kun je kiezen voor de mogelijkheid om rood te staan. Hoeveel je maximaal rood kunt staan, verschilt per bank en hangt af van je inkomen en wensen. Behalve de maximale roodstand werken sommige banken ook met een maximale periode waarin je rood kunt staan. Je moet dan bijvoorbeeld eens in de drie maanden een positief saldo op de betaalrekening hebben.

Rood staan BKR

Alle leningen en kredietlimieten moeten banken melden bij het Bureau Krediet Registratie. De mogelijkheid om rood te staan op de betaalrekening staat dus geregistreerd bij het BKR, maar dit heeft verder geen gevolgen. Je hebt dan een zogenoemde positieve registratie, net als ongeveer 92 procent van de mensen die in het register van het BKR geregistreerd staan. Pas als er sprake is van betalingsproblemen, krijg je een negatieve registratie.

Rood staan rente

Veel mensen beseffen het niet, maar rood staan is een van de duurste leenvormen. Banken rekenen vaak 10 tot 15 procent rente over rood staan. Sta je bijvoorbeeld standaard 500 euro in het rood, dan kost dit met een rente van 15 procent, 75 euro per jaar. Onderschat bij rood staan de rente dus niet!

Tip! Veel mensen sparen op een spaarrekening, maar staan rood op de betaalrekening. De rente die je krijgt op de spaarrekening is veel lager dan de rente die je betaalt over het rood staan. De roodstand aflossen met spaargeld scheelt dus een hoop geld!

Wat kost rood staan? - De alternatieven

Sta je regelmatig rood, dan kun je overwegen om een doorlopend krediet af te sluiten in plaats van steeds rood te staan. Met een doorlopend krediet kun je tot een bepaald maximum geld opnemen. Alleen over het geld dat je opneemt, betaal je rente. Het voordeel van een doorlopend krediet tegenover rood staan, is dat de rente lager ligt dan de rente op rood staan en dat je elke maand aflost op de lening. 

Als je rood wilt staan om een bepaalde aankoop te doen, kun je als goedkoper alternatief kiezen voor een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening leen je een specifiek bedrag bij de bank, dat je meteen maandelijks gaat terugbetalen. Bovendien ligt de rente op een persoonlijke lening lager dan de rente op rood staan. 

Rood staan bij de bank is peperduur en bovendien niet nodig!Je bespaart heel simpel met een doorlopend krediet. Zo hoef je nooit meer in het rood te staan en betaal je geen hoge rentes meer! Doorlopend krediet vergelijken >>