Schulden aflossen met een lening

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Als je meerdere leningen hebt is het soms slim om al je schulden af te lossen met één grotere lening. Buiten dat dit een stuk overzichtelijker is, is de kans groot dat je door goed te vergelijken zelfs een lagere rente en betere voorwaarden kunt kiezen.

Geld lenen voor schulden? Let op de kosten!

Kijk voor je besluit om alle schulden samen te voegen in een nieuwe lening, eerst of er geen boete wordt gerekend. Er zijn namelijk nogal wat kredietverstrekkers waarbij je extra moet betalen als je eerder aflost dan afgesproken. Dit komt omdat de kredietverstrekker rente misloopt als de looptijd van de lening korter is dan gedacht. Dit willen ze vaak gecompenseerd zien in de vorm van een boete. Het kan dus voorkomen dat het samenvoegen van schulden duurder uitvalt vanwege een boete. Ook kan het zijn dat je bij de nieuwe kredietverstrekker een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten of dat er andere bijkomende kosten zijn. Het is raadzaam om vooraf al deze extra kosten goed op een rijtje te zetten, zodat je straks niet voor een onaangename verassing komt te staan als blijkt dat die ene lening onder de streep toch duurder uitvalt.

Geld lenen om schulden af te lossen afgewezen

Voor je een lening afsluit om andere leningen af te lossen, zal de kredietverstrekker eerst checken of jij de lening wel kunt betalen. Als deze ziet dat jij al meerdere lopende schulden hebt, kan dat een reden zijn om jou geen lening meer te verstrekken. Het beste laat je op zo’n moment weten dat je alle schulden wilt samenvoegen en aflossen met de nieuwe lening. Vaak is het dan wel mogelijk om de lening af te sluiten.