Wat is BKR toetsing?

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een BKR toetsing is een check die banken of kredietverstrekkers doen op het moment dat je een lening aanvraagt. Ze controleren dan of je al ergens een lening hebt lopen en of je deze ook netjes terugbetaalt. Zij doen dit voor hun eigen veiligheid en die van jou, zodat je niet te veel leent en in de financiële problemen komt. Daarnaast is het ook nog wettelijk verplicht. 

Tip! Vanaf mei 2018 is het opvragen van je eigen gegevens bij het BKR gratis. Na aanvraag duurt het wel nog vier weken voor je het overzicht ontvangt.   

Wat is BKR toetsing? - Geld lenen

Iedereen met een bankvergunning is wettelijk verplicht aangesloten bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) en moet dus een melding maken wanneer iemand een lening afsluit. Dit houdt in dat van bijna iedereen in Nederland ooit wel een dossier is aangelegd. Tegenwoordig wordt het zelfs al gemeld bij het BKR wanneer je een mobiel telefoonabonnement afsluit bij een telefoon duurder dan 250 euro. De meeste gegevens blijven nadat de lening is afgelost nog 5 jaar zichtbaar in het systeem van Stichting BKR.

Het is dus niet zo dat je met een BKR registratie automatisch geen lening meer kunt afsluiten. Banken of kredietverstrekkers kijken bij beoordeling echt naar het nakomen van betalingsverplichtingen en of je in staat bent om de aangevraagde lening überhaupt terug te betalen. Ze proberen dus ook te voorkomen dat je teveel leent en daardoor financieel in de problemen komt. 

Wat is een BKR toetsing? - Voor of na offerte? 

De BKR toetsing vindt altijd plaats voor je een offerte ontvangt. Zodra jij een leenofferte aanvraagt, checkt de bank of kredietverstrekker dus eerst of je een BKR notering op je naam hebt staan. Als dat zo is kan het zijn dat de ban of kredietverstrekker je aanvraag afwijst en dus geen offerte stuurt.

Tags: