Krediet betekenis

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Het doorlopend krediet is een van de meest flexibele leenvormen, omdat je afgelost geld steeds opnieuw mag opnemen. Daarnaast betaal je alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt. Een doorlopend krediet sluit je meestal niet af voor een specifieke aankoop, zoals een auto. In dat geval past een persoonlijke lening meestal beter, omdat je dan alleen leent wat je nodig hebt en meteen begint met aflossen. Een doorlopend krediet loopt, zoals de naam al zegt, voor een langere periode. 

Wil je flexibel geld lenen?
Dan is een doorlopend krediet echt iets voor jou! Vergelijk nu snel voor de laagste rente, sluit af en bespaar.
Rente doorlopend krediet >>

Doorlopend krediet betekenis

In plaats van een vast bedrag sluit je een kredietlimiet af waarbinnen je geld op mag nemen wanneer je dit nodig hebt. Alleen over het opgenomen bedrag betaal je rente. Heb je een deel van de lening afgelost, dan mag je dit geld later opnieuw opnemen. Met een doorlopend krediet heb je dus extra financiële ruimte achter te hand.

Wat is krediet? - Kenmerken

 • Een doorlopend krediet kent een variabele rente
 • Meestal is de rente lager dan bij een persoonlijke lening
 • Je mag onbeperkt opnemen en aflossen binnen een kredietlimiet
 • Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
 • Je mag boetevrije extra aflossen

Krediet betekenis - Rente

De rente die de bank rekent is variabel. Dat wil zeggen dat deze kan stijgen en dalen tijdens de looptijd. Zo kan de lening na verloop van tijd duurder of juist goedkoper worden. De hoogte van de rente verschilt sterk per bank. Soms betaal je bij de ene bank ruim 3 procent meer rente dan bij de andere bank. Vergelijk daarom de rentes van de verschillende banken goed met elkaar voordat je een krediet afsluit.

Krediet betekenis - Looptijd

De looptijd hangt af van je eigen wensen. Is de hele lening afgelost, dan kun je het doorlopend krediet stopzetten. Dit hoeft echter niet als je het krediet graag achter de hand houdt voor extra financiële ruimte. Wel moet je bij de meeste banken het krediet afbetaald hebben als je 65 jaar bent.  

Voordelen doorlopend krediet

 • Je mag binnen het limiet onbeperkt en gratis opnemen en aflossen 
 • Afgelost geld mag je weer opnieuw opnemen
 • Alleen over het bedrag dat je werkelijk hebt opgenomen betaal je rente
 • Met een doorlopend krediet hebt je geld achter de hand voor onverwachte situaties

Nadelen doorlopend krediet

 • Met een doorlopend krediet leen je gemakkelijk meer dan nodig
 • Door de variabele rente weet je niet goed hoeveel je elke maand af moet lossen
 • Omdat je steeds opnieuw geld mag opnemen, blijft de lening soms lang doorlopen
 • De rente over het doorlopend krediet is niet aftrekbaar als je deze gebruikt voor een verbouwing van je woning

Doorlopend krediet betekenis overlijdensrisicoverzekering

Ga je de rente van doorlopende kredieten vergelijken, houd er dan rekening mee dat je bij sommige banken apart een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten. Deze verzekering voorkomt dat nabestaanden met je schuld komen te zitten als je overlijdt voordat de lening is afgelost. Bij andere banken vormt deze verzekering een vast onderdeel van het doorlopend krediet.

Lenen tegen lage rente en goede voorwaarden?Een doorlopend krediet heeft het allemaal. Vergelijk het grootste aanbod leenaanbieders en vind het doorlopend krediet dat perfect aansluit bij je leendoel. Doorlopend krediet vergelijken >>