Kredietlimiet

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wat is een kredietlimiet en hoe kan ik mijn kredietlimiet berekenen?

Een kredietlimiet is het maximale bedrag dat je mag opnemen wanneer je een doorlopend krediet afsluit. Bij een doorlopend krediet mag je tot dit kredietlimiet onbeperkt opnemen en aflossen, waarbij je alleen rente betaalt over het opgenomen bedrag. Wanneer je de volledige kredietlimiet hebt opgenomen, is een nieuwe opname niet meer mogelijk. In dit artikel lees je alles over het kredietlimiet en hoe banken het kredietlimiet berekenen.   

Nederlanders betalen nog altijd te veel! Vergelijk het grootste aanbod leenaanbieders en de laagste rente en beste voorwaarden. Doorlopend krediet vergelijken >> 

Kredietlimiet betekenis

Het doorlopend krediet is de meest flexibele vorm van geld lenen. Binnen het krediet mag je zoals gezegd onbeperkt opnemen en aflossen. Alleen over het opgenomen bedrag betaal je vervolgens een  variabele rente. Een doorlopend krediet kent geen vaste looptijd en is een geschikte lening als je nog niet precies weet hoeveel je uiteindelijk nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je je huis gaat verbouwen en nog geen zicht hebt op de exacte verbouwingskosten.

Een doorlopend krediet met kredietlimiet kent echter ook een gevaar. De verleiding is namelijk groot om steeds weer opnieuw afgeloste bedragen op te nemen. Maar zo kom je nooit van je lening af en betaal je uiteindelijk heel veel aan rente. Spreek dus met jezelf een moment af waarop je ook echt gaat aflossen en niets meer opneemt. En houd je daar ook aan.

Kredietlimiet berekenen

Hoe hoog je kredietlimiet is hangt af van het bedrag dat je wilt lenen, hoeveel de bank bereid is uit te lenen en van je financiële situatie. Zoals bij elke lening kijkt de bank onder andere naar je leeftijd, je woon- en gezinssituatie, de hoogte van je inkomen en of je een BKR registratie hebt. De bank of kredietverstrekker doet dit om zeker te weten dat je de gewenste lening ook echt kunt terugbetalen, zonder dat je in de financiële problemen raakt.

Nadat de bank dit allemaal heeft gecheckt, berekent hij een maximaal kredietlimiet voor je. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je ook echt een doorlopend krediet moet afsluiten met een maximaal kredietlimiet. Zeker als het bedrag veel hoger is dan wat je nodig hebt. Het is dan misschien verstandiger om een lager kredietlimiet te kiezen. Dan weet je ten minste zeker dat je niet in de problemen komt.

Leningen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod leenaanbieders. Kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Sluit online af en bespaar direct! Goedkoop geld lenen >>