Achtergestelde deposito

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een variant op het deposito sparen, is het achtergesteld deposito. Sparen op een achtergesteld deposito komt grotendeels overeen met sparen op een gewoon spaardeposito. Er is echter één groot verschil: mocht de bank failliet gaan, dan sta je vrijwel achteraan in de rij bij de terugvordering van het geld. Je krijgt het spaargeld op het deposito pas terug op het moment dat bijna alle andere schuldeisers van de bank zijn terugbetaald. Alleen aandeelhouders krijgen hun geld pas terug nadat de spaarders met een achtergesteld deposito zijn gecompenseerd.

Het hoogste rendement? Vergelijk alle spaarproducten en profiteer van de hoogste rente! Deposito rente vergelijken >>

Sparen op een achtergesteld deposito is dus een stuk risicovoller dan sparen op een gewoon spaardeposito, omdat een achtergesteld deposito niet onder het depositogarantiestelsel valt. Daar staat tegenover dat je op een achtergesteld deposito vaak de hoogste depositorente ontvangt. De hogere rente is dus een compensatie voor het verhoogde risico. Dit is echter ook meteen het enige voordeel van een achtergesteld deposito.

Let op: Op dit moment is er geen enkele spaarbank in Nederland die het achtergesteld deposito aanbiedt. In het recente verleden boden onder meer DSB Bank en Friesland Bank een achtergesteld deposito aan. DSB Bank is echter failliet gegaan en Friesland Bank is overgenomen door Rabobank.

Achtergesteld deposito - Hoe herken ik dat?

Een bank is verplicht in de voorwaarden van het achtergesteld deposito te vermelden dat het een achtergesteld deposito betreft. In de productvoorwaarden staat dus beschreven dat het een achtergesteld deposito is, wat de kenmerken hiervan zijn en hoe de afhandeling in zijn werk gaat op het moment dat de bank failliet gaat. Zo weet je, voordat je een achtergesteld deposito opent, precies waar je aan toe bent.

Haal meer uit je spaargeld!Vergelijk eenvoudig alle deposito's online en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Deposito sparen >>