AEX spaarrekening

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

De AEX spaarrekening is een zeer zeldzame spaarvorm in Nederland. De rente hangt bij deze spaarrekening af van de beweging van de Amsterdamse beurs, de AEX-index. Hoe AEX sparen precies werkt, lees je in dit artikel.

Let op: ABN AMRO is per 1 september 2014 gestopt met het aanbieden van de AEX Spaarrekening. Je kunt dit product dus niet meer afsluiten. In het onderstaande artikel lees je hoe de rekening precies werkte en welke voorwaarden hiervoor golden.

Sparen met hoog rendement? Vergelijk alle spaarrekeningen en ga voor de hoogste rente en beste voorwaarden! Spaarrente vergelijken >>  

AEX sparen – Rente

Bij het AEX sparen, ook wel index sparen genoemd, zet je een bedrag voor zes maanden vast. Stijgt de AEX-index in deze zes maanden, dan ontvang je rente. Hoe sterker de index procentueel stijgt, hoe hoger de rente die je ontvangt. De maximumrente bedraagt 5 procent op jaarbasis. Neemt de koers van de AEX-index in zes maanden dus meer dan 5 procent toe, dan nog keert de bank 5 procent rente op jaarbasis uit. Daar staat tegenover dat je altijd de inleg terugkrijgt wanneer de AEX in de zes maanden gelijk blijft of daalt. In dat geval ontvang je echter geen rente.

Je kunt de AEX spaarrekening dus zien als een vorm die tussen het sparen en beleggen inzit. Het is daarom een geschikte vorm voor mensen die toch iets met de beurs te maken willen hebben, maar geen enkel risico willen lopen.

Let op: Zoals gezegd gaat het om rentevergoedingen op jaarbasis. De bank keert de rente echter elk half jaar uit. Stijgt de AEX-index in zes maanden tijd bijvoorbeeld 4,5 procent, dan ontvang je 2,25 procent rente over dat halfjaar. Om op jaarbasis een vijf procent rente te ontvangen, moet de AEX dus zowel in de eerste zes maanden als in de tweede zes maanden met minimaal 5 procent stijgen.

AEX Sparen – Overige voorwaarden

Een andere voorwaarde van de AEX spaarrekening is dat je tussentijds geen geld op mag nemen. Wil je toch spaargeld opnemen voordat de zes maanden voorbij zijn? Dan moet je meteen het gehele bedrag opnemen, een gedeeltelijke opname is namelijk niet mogelijk. Bovendien betaal je in dat geval een opnameboete van 1 procent van het bedrag dat je opneemt.

Tot slot geldt dat je minimaal 100 euro moet inleggen om een AEX spaarrekening te openen en dat de bank rente vergoedt over een bedrag tot maximaal 1 miljoen euro.

Tip! Natuurlijk is het AEX sparen alleen interessant wanneer je verwacht dat de AEX index stijgt. De laatste jaren is het veelvuldig voorgekomen dat de AEX spaarrekening 5 procent rente opleverde. In dat geval ligt de rente veel hoger dan de hoogste rente op een deposito. Maar het is ook regelmatig voorgekomen dat de AEX-index daalde of gelijk bleef en dat de bank dus geen rente uitkeerde. Een overzicht van de historische AEX spaarrekening rendementen vind je op de site van ABN AMRO.

AEX sparen – Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Het rendement kan hoger liggen dan op een gewone spaarrekening of deposito.
  • In tegenstelling tot beleggen is het spaargeld gegarandeerd.
  • Het spaartegoed valt onder het depositogarantiestelsel.

Nadelen:

  • De kans bestaat dat je geen rente ontvangt.
  • Het spaargeld staat voor zes maanden vast.
  • Je moet over een betaalrekening bij ABN AMRO beschikken.
Haal meer uit je spaargeld.Vergelijk eenvoudig alle spaarrekeningen online en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>