Banksparen belastingdienst

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

In 2008 werd de Wet Banksparen ingevoerd. Consumenten kunnen daardoor op een fiscaal vriendelijke manier sparen voor verschillende doeleinden, zoals een aanvullend pensioen, de aflossing van de hypotheek en de uitvaart. Maar hoe werkt het fiscale voordeel precies? In dit artikel lees je alles over de belastingaftrek van banksparen.

Let op: Tot 2014 was het ook mogelijk om een ontslagvergoeding fiscaal vriendelijk op een bankspaarrekening onder te brengen. De fiscale vrijstelling hiervoor is echter afgeschaft.

Aanvullend pensioen?
Vergelijk alle bankspaarrekeningen op rente en voorwaarden voor het hoogste rendement!
Hoogste rente banksparen >>

Banksparen pensioen belastingdienst

Een bankspaarrekening is, net als een lijfrente, een manier om fiscaal vriendelijk een aanvullend pensioen op te bouwen. Het opgebouwde tegoed op een bankspaarrekening is namelijk aftrekbaar in box 3. Dat houdt in dat het niet tot je eigen vermogen wordt gerekend en dat je er dus geen vermogensrendementsheffing over betaalt. Daarnaast betaal je over de ingelegde bedragen geen belasting in box 1. Deze loonbelasting draag je pas af op het moment dat de bedragen worden uitgekeerd. Het voordeel hiervan is dat er voor gepensioneerden een lager belastingtarief geldt en dat je tijdens de opbouwfase over brutobedragen rente ontvangt.

Banksparen voor je pensioen is alleen aftrekbaar wanneer je een pensioentekort hebt. Dat houdt eigenlijk in dat je minder pensioen opbouwt dan wenselijk is. In deze tool op de site van de Belastingdienst kun je zelf berekenen of je een pensioentekort hebt en zo ja, hoe hoog deze is. Zo weet je dus precies hoeveel je fiscaal voordelig kunt banksparen voor een aanvullend pensioen.

Banksparen hypotheek fiscaal aftrekbaar

Het tegoed dat je spaart voor de aflossing van de hypotheek is ook aftrekbaar in box 3. Je kunt dus een saldo opbouwen waarmee je uiteindelijk (een deel van) de hypotheek aflost. Om van dit voordeel te kunnen profiteren, dien je wel aan de door de Belastingdienst gestelde voorwaarden te voldoen.

Indien je aan de voorwaarden voldoet, is ook de aflossing van je hypotheek belastingvrij. In 2019 is een bedrag van maximaal 164.000 euro per persoon vrijgesteld. Houd er wel rekening mee dat iedereen met een bankspaarhypotheek slechts eenmaal van dit voordeel kan profiteren.

Let op: Omdat nieuwe bankspaarhypotheken sinds 2013 niet meer profiteren van hypotheekrenteaftrek, is het niet meer aantrekkelijk om een nieuwe bankspaarhypotheek af te sluiten of je hypotheek te verhogen met deze vorm. Voor bankspaarhypotheken die voor 2013 zijn afgesloten verandert er niets.

Banksparen uitvaart 

Net als banksparen pensioen en de aflossing van de hypotheek is ook banksparen voor je uitvaart fiscaal aftrekbaar in box 3. Dit bedrag is echter wel aan een maximum van 7.118 euro gebonden. Alles wat je meer spaart op een bankspaarrekening wordt dus wel gewoon tot je eigen vermogen gerekend.

Let op: Op dit moment biedt nog geen enkele bank een bankspaarrekening voor je uitvaart aan. Wel zijn er alternatieven, zoals een uitvaartdeposito, waarop je met hetzelfde belastingvoordeel kunt sparen voor een uitvaart.

Spaar tegen de hoogste rente! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de bankspaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Banksparen vergelijken >>