Banksparen fiscaal voordeel

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Tegenwoordig kun je alleen nog pensioen banksparen voor een aanvullend pensioen. Banksparen voor de aflossing van je hypotheek of voor de kosten van je uitvaart is afgeschaft sinds enkele jaren. Maar voor alle vormen van banksparen geldt dat het gespaarde tegoed niet tot het eigen vermogen in box 3 wordt gerekend, mits je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Je betaalt dus geen vermogensrendementsheffing over het opgebouwde tegoed. Bij banksparen voor je uitvaart is dit voordeel in box 3 beperkt tot maximaal 7.118 euro.

Naast het belastingvoordeel in box 3 geldt er nog een extra voordeel voor banksparen voor je pensioen en de aflossing van je hypotheek. Dit fiscale voordeel zullen we in dit artikel toelichten.

Sparen voor pensioen?
Profiteer van de beste voorwaarden en hoogste rente! Vergelijk snel online voor de rekening die voldoet aan je wensen.
Banksparen vergelijken >>

Fiscaal voordeel banksparen – Pensioen

Het deel van je inkomen dat je spaart voor een aanvullend pensioen, wordt niet direct in box 1 belast wanneer je dit op een bankspaarrekening stort. Je betaalt hierover pas inkomstenbelasting op het moment dat de bank de bedragen periodiek uitkeert. Het voordeel hiervan is dat je over een hoger bedrag rente ontvangt.

Bovendien is de kans groot dat je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. Er gelden namelijk lagere belastingtarieven op het moment dat je als AOW’er het opgebouwde pensioen laat uitkeren.

Belastingvoordeel banksparen voor aflossing hypotheek

Voor de bankspaarhypotheek geldt ook een vrijstelling in box 3. Over het gespaarde tegoed betaal je namelijk geen belasting. Je kunt dus met dit gespaarde bedrag (een deel van) je hypotheek aflossen. Het bedrag dat je belastingvrij mag aflossen, is echter wel aan een maximum gebonden. Zo mag je in 2019 maximaal 164.000 euro per persoon belastingvrij aflossen. Hiervoor geldt wel dat iedereen met een bankspaarhypotheek slechts eenmaal van dit voordeel kan profiteren.

Om van dit voordeel te profiteren, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je een eigen woning bezitten, een eigenwoningschuld hebben en minimaal 15 (of 20) jaar aaneen bedragen inleggen. Hierbij mag je hoogste jaarinleg nooit meer zijn dan tien keer de laagste jaarinleg.

Let op: Bankspaarhypotheken die sinds 2013 zijn afgesloten, profiteren niet meer van hypotheekrenteaftrek. Het is daarom fiscaal gezien niet meer voordelig om een nieuwe bankspaarhypotheek af te sluiten.

Spaar tegen de hoogste rente!Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de pensioenspaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Sparen voor pensioen >>