Depositogarantiestelsel betekenis

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wat is een depositogarantiestelsel en hoe werkt het depositogaratiestelsel?

Hoewel de kans klein is, kan een bank failliet gaan. Het meest recente voorbeeld hiervan is DSB. Maar dankzij het depositogarantiestelsel raken spaarders bij een faillissement niet al hun spaargeld kwijt. Wat is depositogarantiestelsel precies en hoe werkt het depositogarantiestelsel? Lees alles over depositogarantiestelsel betekenis in onderstaand artikel. 

Veilig sparen tegen hoge rente? Vergelijk direct de rentes van alle banken die onder het garantiestelsel vallen. Spaarrente vergelijken >>

Wat is een depositogarantiestelsel?

Alle banken met een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Zodra een van deze banken omvalt, kunnen spaarders een vergoeding bij DNB aanvragen voor hun spaargeld. In eerste instantie betaalt De Nederlandsche Bank deze vergoeding, zodat je je spaargeld binnen 4 weken terug hebt.

Aanspraak maken op het depositogarantiestelsel kan binnen een termijn van 3 maanden nadat de bank is omgevallen. Op het moment dat een bank omvalt, komt op de website van De Nederlandsche bank een duidelijke uitleg te staan van hoe je dit doet. Natuurlijk kun je ook telefonisch om informatie vragen.

Depositogarantiestelsel - Vergoeding

De maximale vergoeding die je krijgt, bedraagt 100.000 euro per rekeninghouder. Voor een gezamenlijke spaarrekening geldt dus een maximale vergoeding van 200.000 euro. Deze vergoeding telt voor alle tegoeden die bij een bank zijn ondergebracht. Staat er geld op bijvoorbeeld twee spaarrekeningen en op een betaalrekening, dan telt De Nederlandsche Bank deze saldi bij elkaar op en krijg je een maximale vergoeding van 100.000 euro over deze rekeningen.

Wie meer spaart, kan dus overwegen een extra spaarrekening te openen om het spaargeld te spreiden. Zo verlies je nooit een deel van je geld als een bank omvalt. Let er bij de vergelijking van spaarbanken wel goed op dat het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunning en niet per bank. Vallen er dus meerdere banken onder een bankvergunning, zoals ABN AMRO en MoneYou, dan geldt toch maar eenmalig de maximale vergoeding van 100.000 euro.

Depositogarantiestelsel buitenland

Een bank mag pas bancaire activiteiten verrichten in Nederland als deze een bankvergunning van De Nederlandsche Bank heeft. Daarom geldt het depositogarantiestelsel voor alle Nederlandse banken en voor de buitenlandse banken die een hoofdkantoor in Nederland hebben.

Maar banken kunnen ook alleen een bijkantoor of geen kantoor in Nederland openen, zodat de controle over deze banken onder de nationale bank van het eigen land valt. In dat geval ben je als spaarder afhankelijk van de garantieregeling van dat land. In de spaarrente overzichten van Rente.nl geldt dit voor een drietal banken: Argenta uit België, Lloyds Bank uit Engeland en BIGBANK uit Estland. Maar deze landen werken met hetzelfde stelsel als het Nederlandse stelsel, dus ook bij deze banken krijg je maximaal 100.000 euro terug vanuit het garantiestelsel. Het enige verschil is dat je de vergoeding bij de nationale bank van dat land moet claimen in plaats van bij De Nederlandsche Bank.

Sparen tegen de hoogste rente?Door aanbieders online met elkaar te vergelijken kies je eenvoudig de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden! Rente spaarrekening >>