Duurzaam sparen

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Duurzaam sparen, ook wel groensparen genoemd, werkt grotendeels hetzelfde als niet-duurzaam sparen. Je kunt namelijk duurzaam sparen op een gewone spaarrekening, een deposito of kinderspaarrekening. Het geld op een duurzame spaarrekening is namelijk vrij opneembeer. Ook kun je bedragen storten en opnemen op het moment dat het jou uitkomt. De rente duurzaam sparen is, net als op een gewone spaarrekening, variabel. Open je een groen spaardeposito, dan staan het spaargeld en de rente uiteraard vast.

Duurzaam geld sparen?
Vergelijk groene spaarrekeningen online en vind de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden!
Duurzame spaarrekening >>

Duurzaam sparen 

Een duurzame spaarrekening onderscheidt zich van een gewone spaarrekening in de manier waarop de bank het spaargeld gebruikt. De bank investeert het spaargeld op een duurzame spaarrekening in bedrijven, projecten en doelen die als duurzaam bekend staan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan duurzame energie, kunst en cultuur, fair trade, biologische landbouw en microkredieten in ontwikkelingslanden. De bank let tevens op zaken als arbeidsomstandigheden, milieu en welzijn van dier en mens. Het geld op een gewone spaarrekening wordt uiteraard ook door de bank geïnvesteerd, maar de bank let hierbij niet op de hierboven genoemde zaken.

Groen sparen belastingvoordeel

Bovendien levert duurzaam sparen een belastingvoordeel op, mits de spaarrekening of het deposito beschikt over een groencertificaat. Dit belastingvoordeel is tweeledig:

  • Het eigen vermogen waarover je geen belasting betaalt, is hoger wanneer je op een duurzame spaarrekening spaart. Iedere Nederlander met een eigen vermogen van 30.846 euro of lager, betaalt hierover geen belasting. Spaar je echter op een duurzame spaarrekening, dan mag je maximaal 59.000 euro extra belastingvrij sparen. Hierdoor kun je op je vermogensrendementsheffing besparen.
  • Er geldt een heffingskorting van 0,7 procent voor de inkomstenbelasting in box 1. Je mag 0,7 procent van maximaal 59.000 euro aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1.

Let op: Het belastingvoordeel geldt alleen als je spaart op een spaarproduct met groencertificaat. Sommige banken, zoals Triodos en ASN Bank, investeren het geld op een spaarrekening wel op een duurzame manier, maar de spaarproducten van deze banken hebben geen groencertificaat. Op dit moment bieden alleen enkele grootbanken een spaarproduct met groencertificaat.

Haal meer uit je spaargeld. Vergelijk direct alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Spaarrente vergelijken >>