Gewone spaarrekening

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een gewone spaarrekening, ook wel vrij opneembare spaarrekening genoemd, is de meest bekende spaarvorm. De meeste Nederlanders hebben een gewone spaarrekening op zijn of haar naam staan. Maar hoe werkt een gewone spaarrekening precies? En wat zijn de voor- en nadelen?

Sparen zonder voorwaarden? Vergelijk alle spaarbanken voor de hoogste rente zonder voorwaarden! Spaarrente vergelijken >>

Gewone spaarrekening - Wat is dat?

Een gewone spaarrekening is de meest flexibele spaarvorm. Je kunt namelijk op elk gewenst moment kosteloos geld opnemen en storten. Een gewone spaarrekening bestaat in twee varianten: een offline en een online spaarrekening. Het onderscheidende kenmerk van een offline spaarrekening ten opzichte van een internetspaarrekening is dat je, behalve via internet, ook telefonisch of via een formulier bedragen kunt overboeken. Tevens bieden de meeste spaarrekeningen de mogelijkheid om periodiek een rekeningafschrift te ontvangen. Sommige banken brengen hier echter wel kosten voor in rekening.

Let op: Het verschil tussen een gewone spaarrekening en een internetspaarrekening is de laatste tijd aan het vervagen. Vrijwel alle spaarrekeningen zijn zowel on- als offline te beheren.

Gewone spaarrekening - Rentevergoeding

Een ander kenmerk van een gewone spaarrekening is de variabele rente. Dit houdt in dat de bank de rente tijdens de looptijd kan wijzigen. De rente die je ontvangt kan dus tussentijds stijgen of dalen. Wanneer de spaarrente stijgt, profiteer je van een hogere rentevergoeding. Maar je loopt tegelijkertijd het risico dat er na verloop van tijd minder rente uitgekeerd wordt, wanneer de spaarrentes dalen.

Let op: Sommige banken verplichten je om bij het openen van een spaarrekening ook een betaalrekening te openen. Aan deze betaalrekening zijn kosten verbonden.

Gewone spaarrekening - Voordelen

De voordelen van een gewone spaarrekening zijn:

  • Flexibel: altijd tussentijds geld bijstorten of opnemen.
  • Geen minimum- en maximuminleg verplicht.
  • Mogelijkheid om rekening zowel on- als offline te beheren (rekeningafschriften, telefonisch/schriftelijk overboeken e.d.).

Gewone spaarrekening - Nadelen

Tegenover de bovenstaande voordelen staan de volgende nadelen:
De hoogste rente op een gewone spaarrekening ligt vaak veel lager dan de hoogste depositorente.
De rente is variabel en kan dus tussentijds wijzigen: hierdoor weet je van tevoren niet precies wat het rendement is.
Soms verplicht de bank je een betaalrekening te openen.

Haal meer uit je spaargeld. Vergelijk direct alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>