Klimspaarrekening

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Klimsparen is een spaarvorm die zowel kenmerken van deposito sparen als van ‘gewoon’ sparen kent. De klimrente die je ontvangt staat namelijk van tevoren vast, maar het is wel mogelijk om tussentijds bedragen op te nemen. Wat klimrente sparen precies is en wanneer is een klimrenterekening een goede keuze, lees je in dit artikel.

Hoge rente over je spaargeld? Vergelijk en vind de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden! Rente spaarrekening >>

Klimrenterekening – De kenmerken

Het voornaamste kenmerk van klimsparen is natuurlijk de klimrente. Klimrente wil zeggen dat de rente die je ontvangt elk jaar stijgt. De eerste jaren ontvang je een relatief lage rentevergoeding, maar de laatste jaren ligt de rente juist hoog. De bank beloont je dus wanneer je het geld voor langere tijd laat staan.

Naast de rente kent klimsparen nog enkele overeenkomsten met deposito sparen. Een klimrenterekening heeft namelijk een vaste looptijd, doorgaans 5 jaar. Je weet van tevoren ook precies hoeveel rente je elk jaar ontvangt over je spaargeld.

Een overeenkomst van klimsparen met ‘gewoon’ sparen is dat het saldo tussentijds vrij opneembaar is, zolang je maar de minimuminleg op de rekening hebt staan. Ook is het mogelijk om het gehele saldo ineens op te nemen. Je betaalt in beide gevallen dus geen opnamekosten. Tussentijds geld bijstorten is uiteraard niet mogelijk.

Let op: Over de bedragen die je tussentijds opneemt, ontvang je niet de maximale rente. Neem je bijvoorbeeld halverwege het vierde jaar een bedrag op, dan ontvang je hierover het rentepercentage dat voor het derde jaar gold.

Klimspaarrekening voordelig?

Of het voordelig is om een klimspaarrekening te openen, hangt van meerdere factoren af. Allereerst moet je zeker weten dat je het spaargeld vijf jaar kunt missen. Tussentijds geld opnemen zorgt er namelijk voor dat je alleen de lagere rente van de eerste jaren ontvangt. De hogere rente van het laatste jaar loop je mis.

Daarnaast speelt de spaarrenteontwikkeling een rol. Wanneer je verwacht dat de spaarrente de komende vijf jaar zullen stijgen, is het wellicht verstandiger om je spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening te laten staan. Is de verwachting echter dat de spaarrentes gaan dalen, dan is een klimspaarrekening mogelijk wel interessant. De klimrente staat namelijk vast en is dus niet gevoelig voor dalende marktrentes.

Over het algemeen kun je stellen dat klimsparen een interessante optie is wanneer je je geld voor vijf jaar wilt vastzetten, maar met de zekerheid dat je tussentijds boetevrij over je spaargeld kunt beschikken.

Haal meer uit je spaargeld. Vergelijk direct alle spaarrekeningen en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Spaarrente vergelijken >>