Lijfrente aftrekbaar

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Is lijfrente aftrekbaar en hoe werkt aftrek lijfrente?

Om een aanvullend pensioen op te bouwen, kun je een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering afsluiten. Bij beide vormen profiteer je van een belastingvoordeel. In dit artikel lees je hoe de aftrek lijfrente precies werkt en waaraan je moet voldoen om voor dit fiscale voordeel in aanmerking te komen.

Zelf pensioen opbouwen? Vergelijk nu direct het grootste aanbod pensioenaanbieders op rente en voorwaarden. Profiteer van het hoogste rendement! Pensioensparen vergelijken >>

Lijfrentepremie aftrekbaar tijdens opbouwfase

Een lijfrenteverzekering bestaat uit twee fases, namelijk de opbouwfase en de uitkeerfase. In de opbouwfase stort je eenmalig een groot bedrag of periodiek wat kleinere bedragen in de lijfrente. Op het moment dat je met pensioen gaat, start de uitkeerfase. De verzekeraar keert de opgebouwde bedragen dan periodiek uit.

De belastingaftrek vindt plaats in de eerste fase. De lijfrentepremies die je betaalt, zijn namelijk vrijgesteld van inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je bij de belastingaangifte vermeldt hoeveel je in het voorgaande jaar aan premie hebt betaald. Je krijgt de loonbelasting, die je in dat jaar al over je inlegde bedragen betaald hebt, later op je rekening teruggestort. De belastingaftrek zorgt er dus voor dat je een deel van je brutoloon in een lijfrente kunt storten.

Voorwaarden aftrek lijfrente 

Om voor deze aftrek lijfrente in aanmerking te komen, dien je aan twee voorwaarden te voldoen. Allereerst moet je de premies zelf betalen. Daarnaast moet er sprake zijn van jaar- of reserveringsruimte. Dit wil zeggen dat je onvoldoende pensioen via je werkgever opbouwt. Het bedrag dat je in één jaar onvoldoende opbouwt, noem je jaarruimte. De reserveringsruimte is een som van de niet-benutte jaarruimten van de afgelopen zeven jaar.

Tip! In de rekenhulp van de Belastingdienst bereken je zelf hoeveel jaar- en reserveringsruimte je hebt. Zo weet je precies hoeveel lijfrentepremie maximaal aftrekbaar is.

Lijfrente aftrekbaar box 3

Het fiscale voordeel tijdens de opbouwfase bestaat niet alleen uit de aftrekbaarheid van de premies. Het opgebouwde vermogen in een lijfrente behoort namelijk niet tot je eigen vermogen in box 3, zodat je hier geen vermogensrendementsheffing over betaalt.

Lijfrente aftrek tijdens uitkeerfase

Op het moment dat de verzekeraar periodiek bedragen uitkeert, betaal je inkomstenbelasting. De belastingtarieven liggen tijdens je pensioen echter lager dan daarvoor. Meestal houdt de verzekeraar de loonbelasting in op je uitkeringen. Heb je tijdens de opbouwfase niet alle premies afgetrokken? Dan wordt daarmee rekening gehouden tijdens de uitkeerfase. Je betaalt namelijk belasting over de uitkeringen als deze in totaal hoger zijn dan de premies die je niet hebt afgetrokken.

Spaar tegen de hoogste rente! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de bankspaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Hoogste rente banksparen >>