Spaarrente België

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Nu de spaarrentes zich in ons land op een laag niveau bevinden, kijken veel Nederlanders over de grens naar spaarmogelijkheden. Wat levert sparen in België bijvoorbeeld op, kan ik als Nederlander een spaarrekening in België openen en waar moet ik dan allemaal op letten?

Tip! In Nederland kun je sparen bij een bank van Belgische oorsprong, namelijk bij Argenta. Argenta biedt in Nederland een stabiele hoge rente, zowel op deposito’s als op de vrij opneembare spaarrekening en kinderspaarrekening. 

Veilig sparen? Vergelijk snel alle rentetarieven van Nederlandse banken en haal het maximale uit je spaargeld. Spaarrente vergelijken >>

Rente België - Spaarrekening openen

De meeste banken die op de Belgische spaarmarkt actief zijn, stellen, evenals banken in Nederland, als voorwaarde dat je in het betreffende land woonachtig moet zijn om er een spaarrekening te openen. Om een spaarrekening bij een bank in België te openen, dien je dus in België te wonen. Zelfs bij banken die oorspronkelijk uit Nederland komen, zoals Rabobank en NIBC Direct, is het als Nederlander niet mogelijk om een rekening in België te openen.

Wanneer je als Nederlander in België woont, is het vaak wel mogelijk om een spaarrekening te openen. Je voldoet dan namelijk aan de voorwaarde dat je in dit land woonachtig bent.

Let op: Belgische banken bepalen de spaarrente op een andere manier dan Nederlandse. In België werken de banken namelijk met een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente is de rente die de bank altijd vergoedt over je spaargeld. De getrouwheidspremie ontvang je alleen over het saldo dat minimaal een jaar lang op je rekening staat.

Rente in België – Rekening openen, waarop letten?

Sparen in België werkt, op de rentevergoeding na, precies hetzelfde als sparen in Nederland. Net als in Nederland kent ook België een depositogarantiestelsel, de Belgische Collectieve Garantieregeling genaamd. Deze regeling garandeert een spaartegoed van 100.000 euro per rekeninghouder per bankvergunning indien een bank failliet gaat. Je spaargeld is bij een bank in België dus net zo veilig als bij een Nederlandse bank.

Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je verplicht bent om je spaarsaldo bij de Nederlandse Belastingdienst op te geven. Dit valt net als de rest van je eigen vermogen in box 3, waar je boven een bepaalde grens vermogensrendementsheffing betaalt.

Spaar tegen de hoogste rente! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Rente spaarrekening >>