Spaarrente Duitsland

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer de spaarrentes in Nederland op een laag niveau liggen, kijken veel spaarders over de grens. Sparen bij onze buurlanden is dan een van de eerste opties die voorbij komt. Maar hoe zit het met de spaarrente in Duitsland en is het wel mogelijk om als Nederlander geld te sparen in Duitsland? Lees alles over spaarrente Duitsland in onderstaand artikel.

Spaar veilig in Nederland! Vergelijk de rentetarieven van Nederlandse banken en haal het maximale uit je spaargeld. Rente spaarrekening >>

Sparen in Duitsland

Voor spaarders die in Nederland wonen is het vrijwel onmogelijk om een spaarrekening in Duitsland te openen. Andersom geldt hetzelfde: woon je in Duitsland, dan bieden de meeste Nederlandse banken niet de mogelijkheid om hier een rekening te openen. Banken stellen namelijk als voorwaarde dat je woonachtig bent in het land waar je de rekening wilt openen. De reden hiervoor is de complexere belastingregelgeving die hierbij komt kijken. Om dit te voorkomen kiezen spaarbanken bewust alleen voor klanten die in het land woonachtig zijn.

Spaarrente Duitsland

Voor de rente hoef je op dit moment sowieso niet te sparen in Duitsland. Sparen in Duitsland levert je niet meer op dan sparen in Nederland, aangezien de rente net zo laag staat. Sterker nog, waarschijnlijk zijn er in Nederland spaaraanbieders die gemiddelt een hogere rente bieden dan de hoogste spaarrente Duitsland.

Sparen in Duitsland - Woonachtig in Duitsland

Heb je de Nederlandse nationaliteit en woon je in Duitsland? Dan is het wel mogelijk om te sparen in Duitsland. Een vrij opneembare spaarrekening met een variabele spaarrente heet in Duitsland ‘Tagesgeld’. De betaalrekening die hieraan gekoppeld is, noemen de Duitsers ‘Girokonte’. Op een ‘Festgeld’-rekening, ofterwijl deposito, kun je je geld voor een langere periode vastzetten.

Rente Duitsland - Belasting

Voor Nederlanders die in Duitsland wonen, maar een inkomen uit Nederland hebben en in Nederland belastingplichtig zijn, is het belangrijk om het spaargeld dat op een Duitse spaarrekening staat op te geven bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit spaargeld behoort namelijk tot je eigen vermogen in box 3. Je betaalt in dat geval gewoon in Nederland vermogensrendementsheffing over het spaartegoed op een Duitse rekening.

Spaarrente Duitsland - Depositogarantiestelsel

Net als Nederland kent ook Duitsland een depositogarantiestelsel dat spaartegoeden tot 100.000 euro per bankvergunning per persoon garandeert. Daarnaast hebben Duitse banken een onderlinge regeling afgesproken, waarin ze beloven elkaar te helpen in het geval dat een bank in de problemen komt. Deze aanvullende regeling garandeert 30 procent van het aansprakelijk eigen vermogen van de bank per rekeninghouder. Dat houdt dus eigenlijk in dat spaargeld dat bij deze Duitse banken is ondergebracht, nagenoeg onbeperkt wordt gegarandeerd.

Let op: De Duitse banken bouwen dit percentage de komende jaren geleidelijk af, naar uiteindelijk 8,7 procent in 2025.

Spaar tegen de hoogste rente! Vergelijk eenvoudig online alle aanbieders en kies de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrente vergelijken >>