Sparen in Zwitserland

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Zwitserland was jarenlang een gewilde plek voor Nederlands spaargeld. Veel Nederlandse spaarders brachten hun geld namelijk onder bij een Zwitserse bank, zoals Crédit Suisse, UBS, HSBC of CIM Banque. Wat de mogelijkheden hiervoor zijn, hoe het precies zit met de belastingregels en waar je nog meer op moet letten als je wilt sparen in Zwitserland, lees je in dit artikel.

Veilig sparen? Vergelijk de rentetarieven van Nederlandse banken. Haal alles uit je spaargeld. Spaarrente vergelijken >>

Sparen in Zwitserland

In tegenstelling tot veel andere landen is het in Zwitserland redelijk eenvoudig om als buitenlander een spaarrekening te openen. De voorwaarden die de bank hanteert, lopen echter uiteen. Zo kan een bank eisen dat je de spaarrekening persoonlijk komt openen of dat je bepaalde papieren moet overleggen. Het is daarom verstandig om altijd eerst contact met de betreffende bank op te nemen voordat je een rekening opent.

Houd er daarnaast rekening mee dat Zwitserse banken kosten in rekening brengen voor het openen van een spaarrekening. Deze kosten zijn voor buitenlanders vaak hoger dan voor Zwitsers. Hoeveel je precies betaalt, verschilt per bank.

Banken in Zwitserland - Belasting in Nederland

De reden dat Nederlanders met een groot vermogen hun geld graag in Zwitserland onderbrachten, was dat Zwitserland gunstige fiscale regels kende. Het Zwitserse bankgeheim zorgde ervoor dat Zwitserse banken informatie van spaarders niet met andere partijen mocht delen, zoals de Nederlandse belastingdienst. Hierdoor konden Nederlanders in Zwitserland sparen zonder in Nederland belasting te betalen.

In 2010 sloot de Nederlandse regering echter een belastingverdrag met Zwitserland. Een van de belangrijkste onderdelen van dit verdrag is de uitwisseling van fiscale informatie. De Belastingdienst kan nu informatie opvragen die betrekking heeft op de periode na 1 maart 2010. Hierdoor is het niet meer mogelijk om te sparen in Zwitserland zonder er in Nederland belasting over te betalen.

Let op: Het is dus belangrijk dat je bij de jaarlijkse belastingaangifte ook het vermogen op een Zwitserse spaarrekening opgeeft. Doe je dit niet en komt de Belastingdienst erachter, dan betaal je een boete. Uitleg over en de hoogte van deze boete vind je op de site van de Belastingdienst.

Rente Zwitserland – Waar nog meer op te letten?

Naast de belastingregels is het ook belangrijk om met onderstaande zaken rekening te houden, wanneer je gaat sparen in Zwitserland.

Spaarrente Zwitserland - Zwitserse frank

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie en heeft daarom geen euro, maar de Zwitserse frank. Bij sommige Zwitserse banken kun je een spaarrekening voor euro’s openen, bij anderen ben je verplicht te sparen met Zwitserse franks. Dat houdt in dat de koers van de frank van invloed is op het rendement van je spaargeld in Zwitserland. Wordt de Zwitserse frank meer waard ten opzichte van de euro, dan neemt de waarde en daarmee het rendement op je spaargeld toe. Andersom geldt uiteraard hetzelfde: daalt de koers van de Zwitserse frank, dan daalt de waarde en het rendement van je spaargeld op de Zwitserse spaarrekening.

Rente Zwitserland - Depositogarantiestelsel

Net als Nederland kent ook Zwitserland een depositogarantiestelsel. Dit stelsel garandeert spaartegoeden tot 100.000 Zwitserse frank per spaarder wanneer een bank failliet gaat. Dat komt neer op een bedrag van ongeveer 120.000 euro. Op Wisselkoers.nl bereken je eenvoudig hoeveel euro 100.000 Zwitserse frank op dit moment precies is.

Sparen in Zwitserland - Bronbelasting

Bronbelasting is een belastingvorm die in Zwitserland wordt geheven over bepaalde vormen van passief inkomen, zoals loterijprijzen, dividend en spaarrente. De bronbelasting bedraagt 35 procent van het rendement. Inwoners van Zwitserland kunnen deze bronbelasting terugkrijgen, wanneer zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Buitenlanders krijgen, afhankelijk van het belastingverdrag, ook een deel van de bronbelasting terug. Omdat Nederland een belastingverdrag heeft met Zwitserland kunnen Nederlandse spaarders de bronbelasting (grotendeels) terugvorderen. Je betaalt immers al belasting over je vermogen in Nederland. Het formulier dat je hiervoor moet invullen kun je zowel bij de Nederlandse als bij de Zwitserse belastingdienst aanvragen.

Spaarrente Zwitserland

Om te kijken welke Zwitserse bank de hoogste spaarrente biedt, is het verstandig banken te vergelijken. Op deze site kun je de rentevergoedingen van banken in Zwitserland vergelijken. Houd daarnaast ook rekening met andere componenten die het rendement verhogen of verlagen, zoals de kosten voor het openen van een rekening.

Profiteren van de hoogste spaarrente? Vergelijk eenvoudig alle spaarrekeningen online en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening >>