Schenkingsbelasting

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer je een schenking ontvangt betaal je mogelijk schenkingsbelasting. Dit hangt af van de hoogte van de schenking en je relatie met de schenker. In dit artikel lees je welke tarieven schenkingsbelasting er zijn en hoeveel je jaarlijks belastingvrij mag ontvangen en schenken.

Haal alles uit je spaargeld!
Vergelijk eenvoudig online en profiteer van de hoogste rente over je spaargeld.
Rente spaarrekening >>

Schenkingsbelasting

De tarieven schenkingsbelasting, vroeger schenkingsrecht genoemd, werken met een schrijvenstelsel. Dat houdt in dat er niet één tarief geldt, maar dat het tarief afhankelijk is van de hoogte van de schenking.

Daarnaast bepaalt je relatie met de schenker welk tarief je betaalt. Echtgenoten, partners en (pleeg)kinderen genieten het laagste percentage schenkingsbelasting, gevolgd door (achter)kleinkinderen. Andere ontvangers, zoals ouders en vrienden, vallen onder de groep ‘overig’ en betalen een relatief hoog belastingtarief. 

Tarieven schenkingsbelasting

In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle tarieven schenkingsbelasting die gelden bij de verschillende groepen en hoogte van de schenking.

Hoogte belastbaar deel
van de schenking
Echtgenoot, partner en (pleeg)kind(Achter)kleinkinderenOverig
€ 0 – € 126.72310 % 18 % 30 %
€ 126.723 en hoger20 %36 %40 %


Hoogte schenkingsbelasting - Vrijstellingen

Iedereen die een schenking ontvangt, kan gebruik maken van een vrijstelling. Hierdoor betaal je over het eerste deel van de schenking geen belasting. Ook hiervoor geldt dat de hoogte afhangt van je relatie tot de schenker. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de vrijstellingen.

Relatie schenker - ontvanger Hoogte vrijstelling
Ouder - Kind€ 5.514
Ouder - Kind tussen 18 en 40 jaar (eenmalig)€ 26.457
Ouder - Kind tussen 18 en 40 jaar (eenmalig, schenking is voor studie)€ 55.114
Overig€ 2.207


Schenkingsbelasting - Eenmalige vrijstelling

Per 1 januari 2020 wordt de eenmalige vrijstelling voor de schenking van de eigen woning verruimd naar 103.640 euro voor verkrijgers tussen 18 en 40 jaar. Deze vrijstelling kan onder voorwaarden verspreid over drie opeenvolgende jaren benut worden. De geschonken bedragen moeten uiterlijk in het tweede kalenderjaar na kalenderjaar waarin de eerste schenking is gedaan worden aangewend voor de eigen woning.

Tip! Op de site van de Belastingdienst vind je een rekenhulp schenkbelasting, waarmee je aan de hand van enkele vragen direct berekent hoeveel belasting je verschuldigd bent.

Schenkbelasting berekenen

Ontvang je een schenking en wil je weten hoeveel belasting je precies betaalt? Met onderstaande formule kun je het bedrag schenkbelasting berekenen:

Te betalen schenkbelasting = (Schenking – vrijstelling) * schenkingstarief.

Profiteren van de hoogste spaarrente?Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod spaarrekeningen online en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Spaarrente vergelijken >>