Termijndeposito

Redactie Rente.nlLaatst gewijzigd op

Een termijndeposito of korte termijn deposito is een spaarvorm waarbij je je geld voor een bepaalde tijd vastzet. Termijndeposito’s hebben dezelfde kenmerken als gewone spaardeposito’s, maar de meeste banken gebruiken de term ‘termijndeposito’ voor een deposito met een looptijd van maximaal één jaar.

De hoogste depositorente? Vergelijk direct en vind de hoogste rente en beste voorwaarden! Deposito rente vergelijken >>

Wat is een termijndeposito?

Zoals gezegd zet je je spaargeld op een termijndeposito voor een vooraf besproken periode vast. Tijdens de looptijd is het niet mogelijk om kosteloos geld op te nemen of bedragen bij te storten. Wil je namelijk tussentijds over je geld beschikken, dan betaal je vaak opnamekosten.

Tip! De hoogte van de opnamekosten verschillen per bank. En sommige banken brengen in bepaalde situaties, zoals een scheiding, bij overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, geen opnamekosten in rekening. Het is dus belangrijk om tijdens het vergelijken niet alleen naar de rente, maar ook naar de aanvullende voorwaarden te kijken.

Termijn deposito - Kenmerk

Een ander kenmerk van een termijndeposito is dat de bank een vaste, vooraf bepaalde rente vergoedt. Je weet dus precies wat het termijndeposito oplevert op het moment dat je het afsluit. De rente op een termijndeposito met de looptijd van één jaar ligt vooral bij de wat kleinere banken hoger dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening. Je spaargeld voor een vastzetten levert in dat geval dus meer op dan het een jaar op je spaarrekening te laten staan.

Tip! Vrijwel alle spaarbanken in Nederland bieden termijn- en spaardeposito’s aan. Hiervoor geldt doorgaans dat, hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger de rente. Wil je dus sparen met de hoogste rente? Dan kun je beter niet voor een termijndeposito, maar voor een spaardeposito met een langere looptijd kiezen.

Haal meer uit je spaargeld. Vergelijk eenvoudig alle deposito's online en zie hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente! Deposito sparen >>